Odata pošta ubijenim vojnicima u Dobrovoljačkoj

0

 

Oko 150 ljudi je u Dobrovoljačku došlo pod jakim policijskim obezbeđenjem, a kordoni policije postavljeni su u okolnim ulicama, da bi sprečili kontakt učesnika ovog skupa sa učesnicima skupa koje su u istoj ulici organizovale „zelene beretke“.

 

Obeležavanje godišnjice stradanja vojnika počelo je u Istočnom Sarajevu u 9 sati, a kolona koja je autobusima pošla u Dobrovoljačku oko 9,45 je zaustavljena na pola puta, u naselju Vraca, gde je 45 minuta čekala da im policija obezbedi prolaz.

 

Novinarima je rečeno da je konvoj zaustavljen iz bezbednosnih razloga, jer je policija čekala da se iz bivše Dobrovoljačke raziđu učesnici skupa "zelenih beretki".

 

U Ulici Hamdije Kreševljakovića, bivšoj Dobrovoljačkoj, oko 9 sati okupilo se nekoliko stotina građana Sarajeva koji su došli na poziv Udruženja Zelene beretke, da bi odali "počast braniocima Sarajeva". "Zelene beretke" su bile paravojna formacija muslimana u BiH, koja je kasnije integrisana u Armiju BiH.

 

Kako organizatori ovog skupa tvrde, ovo je uobičajeno obeležavanje 3. maja, kao "dana kada se Sarajevo suprotstavilo srpsko-crnogorskoj agresiji".

 

Agencija FENA je prenela reči organizatora tog skupa da "nemaju nikakve veze s drugim skupom koji je zakazan za danas" – obeležavanjem 18. godišnjice stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj.

Učesnici tog skupa su, međutim, odbijali da se raziđu, pa je konvoj za Dobrovoljačku dobio dodatno obezbeđenje postavljanjem policijskih kordona.

 

Posle polaganja cveća, paljenja sveća i odavanja počasti stradalima na mestu napada, učesnici skupa su se autobusima, pod policijskom pratnjom, vratili u Istočno Sarajevo, gde je u 9 sati jutros počelo obeležavanje godišnjice masakra.

 

Bez incidenata

 

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić izjavio je da je obeležavanje 18 godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici prošlo bez ijednog incidenta.

"Nije bilo niti jednog incidenta i sve je obavljeno onako kako je bilo planirano", rekao je Neftić.

Duž saobraćajnice na Drveniji policijski kordon sve vreme njihovog boravka nije dozvolio okupljenima i novinarima da vide šta se dešava u tom delu ulice.

 

Majka vojnika Zdravka Tomovića, koji je imao 18 godina kad je ubijen u Dobrovoljačkoj, zatražila je pravdu za žrtve tog zločina.

 

"Ubili su našu decu, a ne odgovaraju za to. Tražimo pravdu za zločin koji je učinjen nad vojnicima koji su mirno napuštali Sarajevo… Moj sin je bio dobar mladić, koji nikom ne bi nažao učinio, a ubijen je mučki. Za to su krivi i Ganić i ostali koji bi trebalo da odgovaraju, kao što odgovaraju i Srbi", poručila je Bogdana Tomović.

 

 

 

Sestra ubijenog regruta, Jelena Tomović, izjavila je novinarima da napad u Dobrovoljačkoj "nije bio politika, već zločin“, a da je njen brat stradao u kamionu u kojem su bili i muslimani i Srbi i Hrvati.

"Od tada je prošao još jedan ceo Zdravkov život, a niko nije odgovarao", primetila je ona.

Skup u Dobrovoljačkoj je, uprkos negodovanjima u Sarajevu, organizovao Odbor Vlade Republike Srpske za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i Gradsko veće bezuspešno su tražili da se skup zabrani, a član predsedništva BiH Željko Komšić ocenio je to okupljanje kao provokaciju. Američka ambasada u Sarajevu savetovala je svojim građanima povećan oprez.

Napad na kolonu pripadnika JNA koja se povlačila iz komande Druge vojne oblasti izvršili su na prevaru, kršeći dogovor o mirnoj evakuaciji, pripadnici muslimanske Teritorijalne odbrane, policije i paravojnih formacija "Zelene beretke i "Patriotska liga".

Prema podacima MUP-a Republike Srpske, u tom napadu su ubijena 42 pripadnika JNA i civila, među njima pet oficira, 73 osobe su ranjene, a 215 zarobljeno ili oteto i u zarobljeništvu i zlostavljano.

Za zločin u Dobrovoljačkoj još niko nije odgovarao.

 

General nije želeo ponovo u Dobrovoljačku

 

General Dušan Kovačević, koji je 1992. godine bio u koloni JNA koja je napadnuta u Dobrovoljačkoj, prisustvovao je danas pomenu u Istočnom Sarajevu, ali je odlučio da ne ide na mesto zločina.

 

 

 

Penzionisani general JNA, koji je 3. maja pre 18 godina bio u vojnom kamionu u kojem su poginula tri vojnika, novinarima je rekao da "danas nije otišao u Dobrovoljačku zbog svoje prepoznatljivosti".

 

On je naveo i da se "boji da je moglo da bude incidenata" u Sarajevu jer "policija nije postavila jako obezbeđenje skupa."

 

Američka ambasada u Sarajevu uputila je upozorenje američkim državljanima koji žive ili putuju u BiH da budu oprezni i svesni opasnosti uoči najavljenog obeležavanja godišnjice stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

 

"Krv se slivala niz vetrobrane kola"

Napad na kolonu pripadnika JNA koja se povlačila iz komande Druge vojne oblasti izvršili su na prevaru, kršeći dogovor o mirnoj evakuaciji, pripadnici muslimanske Teritorijalne odbrane, policije i paravojnih formacija "Zelene beretke i "Patriotska liga".

"Treba da izbegavate ta okupljanja što je više moguće. Budite oprezni i svesni okruženja i obratite pažnju na lokalne medije", ističe se u saopštenju, koje je objavljeno na sajtu američke Ambasade 30. aprila.

 

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i Gradsko Vijeće Grada Sarajeva zahtevali su zabranu obeležavanja stradanja pripadnika JNA u Sarajevu.

 

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je 29. decembra prošle godine raspisalo međunarodne poternice za 19 osoba iz BiH. Te osobe su optužene da su 2. i 3. maja 1992. u Sarajevu počinile krivična dela ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe, te na taj način ubili najmanje 18 osoba.

Mada do danas nisu saopštena imena svih osumnjičenih, zna se da su na "crvenim poternicama" Interpola bivši članovi ratnog predsedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljujić, general Armije BiH Jovan Divjak, kao i vođe paravojnih formacija.

Ganić je 1. marta uhapšen na londonskom aerodromu Hitrou po poternici srpskog Interpola, a desetak dana kasnije je pušten iz ekstradicionog pritvora uz kauciju od 300.000 evra i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o ekstradiciji.

Srbija je raspisala poternicu za 19 državljana BiH osumnjičenih za ovaj zločin. Među licima sa poternice su Ejup Ganić, koji je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu, Stjepan Kljujić, Mustafa Hajrulahović Talijan, Zaim Backović, Jovan Divjak, Hasan Efendić.

 

Arhivski snimci vojne kolone u Dobrovoljačkoj i posledica napada, iz filma “Mesto zločina”:

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here