EPA/Jason Szenes
Savet bezbednosti UN (Foto: Arhiva)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odbacio je Nacrt rezolucije Rusije i Kine o ukidanju Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Za Nacrt su glasali samo predlagači Kina i Rusija. Niko nije bio protiv, a 13 predstavnika zemalja članica Saveta bezbednosti bilo je uzdržano.

Posle glasanja, Rusija i Kina su izrazili žaljenje što rezolucija nije usvojena jer smatraju da je novoizabrani visoki predstavnik Kristijan Šmit nelegalan bez potvrde Saveta bezbednosti.

Predstavnik SAD rekao da su sve članice Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira prihvatile agendu 5+2 za zatvaranje OHR-a, uključujući i Rusiju.

U kratkom nacrtu rezolucije, u koji je uvid imala agencija AP, navodi se da ovlašćenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji za sprovođenje Dejtonskog sporazuma 1997. godine više nisu potrebna zbog napretka koje su postigle strane u BiH.

List podseća da su ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira u BiH 27. maja imenovali Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika, a da se Rusija nije saglasila sa ovom odlukom.

2 KOMENTARA

  1. Zaista ne razumem zasto se Rusija i Kina toliko plase evropske unije i SAD? Zajedno su mnogo jace od zapadnog sljama.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime