EPA/Toussaint Kluiters
Ratko Mladić

Haški tribunal potvrdio je presudu Ratku Mladiću na doživotni zatvor.

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je na drugom stepenu prvostepenu presudu na doživotnu robiju protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske.

Ta presuda doneta je 2017. godine u Haškom tribunalu, čiji je naslednik Mehanizam, a na nju su se žalili i tužilaštvo i odbrana.

Žalbeno veće odbilo je sve žalbe odbrane Ratka Mladića, uz suprotno mišljenje predsedavaju veća, sudije Prisce Matimbe Nijambe.

Među odbijenim su i žalbe na delove presude koji govore o genocidu, udruženom zločinačkom poduhvatu, žalbe u vezi sa Srebrenicom, „terorisanjem“ Sarajeva i uzimanjem pripadnika UN za taoce.

Mladić je osuđen sa obrazloženjem da je „značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine“.

Osuđen je pod 10 od 11 tačaka optužnice, a Žalbeno veće odbilo je žalbu Tužilaštva na oslobađanje Mladića od krivice po tački jedan optužnice, koja ga je teretila za genocid u šest opština BiH: Foči, Ključu, Kotor-Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici.

3 COMMENTS

  1. Treba promeniti politiku sa antisrpskim nastrojenima. Posto niko nesudi drugima za srpske zrtve treba raditi kao sto je radio Mosad

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here