EPA/Toussaint Kluiters
Ratko Mladić

Haški tribunal potvrdio je presudu Ratku Mladiću na doživotni zatvor.

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je na drugom stepenu prvostepenu presudu na doživotnu robiju protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske.

Ta presuda doneta je 2017. godine u Haškom tribunalu, čiji je naslednik Mehanizam, a na nju su se žalili i tužilaštvo i odbrana.

Žalbeno veće odbilo je sve žalbe odbrane Ratka Mladića, uz suprotno mišljenje predsedavaju veća, sudije Prisce Matimbe Nijambe.

Među odbijenim su i žalbe na delove presude koji govore o genocidu, udruženom zločinačkom poduhvatu, žalbe u vezi sa Srebrenicom, „terorisanjem“ Sarajeva i uzimanjem pripadnika UN za taoce.

Mladić je osuđen sa obrazloženjem da je „značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine“.

Osuđen je pod 10 od 11 tačaka optužnice, a Žalbeno veće odbilo je žalbu Tužilaštva na oslobađanje Mladića od krivice po tački jedan optužnice, koja ga je teretila za genocid u šest opština BiH: Foči, Ključu, Kotor-Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici.

3 KOMENTARA

  1. Treba promeniti politiku sa antisrpskim nastrojenima. Posto niko nesudi drugima za srpske zrtve treba raditi kao sto je radio Mosad

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime