EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Tužibaba: Bisera Turković se žalila i liderima EU

Ambasadori i konzuli BiH iz reda srpskog naroda jedinstveno su odgovorili na navode iz Ministarstva inostranih poslova BiH da će biti pozvani na odgovornost jer su odbili instrukcije o obeležavanju 1. marta, tzv. Dana nezavisnosti BiH. Oni su poručili da Bisera Turković, šefica diplomatije, svojim potezima siluje demokratiju i krši Ustav i zakone BiH.

Ministarstvo je saopštilo je da će istupi dela ambasadora i generalnih konzula, koji su odbili instrukcije o obeležavanju 1. marta, biti osnov za poziv na odgovornost zbog kršenja principa diplomatske službe. Iz ministarstva navode da je način na koji je deo diplomata iz reda srpskog naroda odlučio da komunicira u javnosti u vezi s ovim “direktno kršenje Kodeksa javnih istupa”.

Podsećamo, srpski ambasadori i generalni konzuli BiH uputili su 19. februara otvoreno pismo Biseri Turković u kome je obaveštavaju da neće prihvatiti njenu instrukciju kojim zahteva od ambasada i generalnih konzulata BiH da povodom tzv. “dana nezavisnosti BiH”, 1. marta obeleže ovaj nepostojeći praznik.

Ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija nazvao je “silovanjem demokratije” ono što nameće Bisera Turković, te poručio da Srbi nikada neće slaviti ubistvo srpskog svata na Baščaršiji. Samardžija je istakao da pismo nije potpisao deo srpskih ambasadora i generalnih konzula već svi, kao i da nije naslovljeno na Službu za informisanje Ministarstva inostranih poslova već na Biseru Turković, koja trenutno obavlja dužnost ministra inostranih poslova.

Biljana Gutić Bjelica, ambasador BiH u Mađarskoj koja nerezidentno pokriva i Ukrajinu i Moldaviju, izjavila je da 1. mart za Srbe nije praznik već predstavlja tužan dan kada je počeo najstrašniji građanski međureligijski rat u BiH. Sličan stav izneo je i ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan koji je dodao da će pretnje Turkovićeve osnažiti jedinstvo srpskih diplomata u sprečavanju njene samovolje.

Ambasadorka BiH u Atini Milica Ristović-Krstić ocenila je da je zapanjujuće odsustvo realnosti kod Bisere Turković koja je još jednom pokazala da je jedini i primarni cilj bošnjačke politike apsolutna minorizacija Srba i Hrvata u BiH. Sagovornik “Vesti” iz diplomatskih krugova kaže da je pismo srpskih diplomata razbesnelo Turkovićevu, ali i rukovodstvo njene stranke i da je cela priča s mogućim kažnjavanjem ambasadora i konzula potekla iz centrale SDA.

– S druge strane, treba imati na umu da ona i nema neke preterano jake mehanizme da kažnjava diplomate. Ona nema ništa s njihovim imenovanjem i jedino što u narednom periodu može da uradi jeste da im zagorča život tako što će pokušati da utiče na finansijsku konstrukciju ambasada i konzulata u kojima rade Srbi, odnosno da pokuša da im ograniči određena sredstva – kaže naš izvor.

Nepostojeća “Alijina BiH”

Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ izjavio je da odgovor iz Ministarstva inostranih poslova predstavlja kontinuitet sa nekim zakonom neke nepostojeće “Alijine BiH” potvrđuje osnovnu tezu iznesenu u otvorenom pismu ambasadora iz reda srpskog naroda.

– Potvrđena je teza iznesenu u otvorenom pismu od 19. februara da ministar Bisera Turković zloupotrebljava položaj promovišući samo probošnjačku politiku – naveo je Vranješ.