pixabay.com
Foto: Ilustracija

Škole u SAD po zakonu imaju pravo da zahtevaju određeni način odevanja. Ipak, mnogi smatraju da se time posebno diskriminišu žene i jačaju stereotipi. Na Univerzizetu Kornel u državu Njujork, studentkinja je odbranila diplomski rad u donjem vešu u nameri da oštro protestuje jer se neko žalio što nosi šorts.

Đaci srednje škole u Teksasu snimili su video u kojem devojke bez pantalona hodaju školskim prostorijama. Snimak je nastao u znak protesta protiv školskih pravila odevanja, a učenice tvrde da su samo devojke optužene da krše pravila. Zvaničnici škole Markus u Flauer Modu izvinili su se pošto je snimak postao popularan i izazvao polemike.

Sada se sve više devojaka bori protiv toga da se određuje šta smeju da obuku i kako mogu da izgledaju.

Na Univerzitetu Kornel u državi Njujork, studentkinja je odbranila tezu u donjem vešu u nameri da oštro protestuje jer se neko žalio što nosi šorts.

“Studentkinje su odavno na meti, jer mi u Americi imamo dosta ograničenja o tome šta je prihvatljivo da žena odeva. I otud pravila kako da se oblače i ponašaju”, objašnjava Ejdrijen Dikson sa Univerziteta u Ilinoisu.

Studentkinja Kornela Letiša Čaj je pokrenula javnu debatu kada je uživo na Fejsbuku prenosila svoj protest.
“Molim vas da mi se pridružite, jer ova stvar pogađa našu ličnost i pogađa pravo u srce. Ja sam više nego samo jedna Azijatkinja. Ja sam više nego samo jedna žena”, rekla je studentkinja Letiša Čaj pre nego što se skinula i počela odbranu diplomskog.
Video možete pogledati ovde.
“Način koji je ona izabrala da privuče pažnju, da li bih ja to uradila? Verovatno ne”, kaže Dikson sa Univerziteta Ilinois.
Čaj je studentkinja sa razmene iz Koreje i smatra da se ženama određuje kako da se oblače da bi zadovoljile muškarce.
Džo Paleti, stručnjak za odevanje, kaže da je ovde problem nije toliko u razlici među polovima, nego u stilu odevanja.
“Mislim da su njeni stavovi privatni i uski. I muškarce kritikuju zbog frizura, farmerki. I mnogo toga ima veze sa rasom”, dodaje Paleti.
Ono na šta Čaj pokušava da ukaže je samo deo polemike u celom svetu. U decembru 2011, dve žene u Johanesburgu u Južnoafričkoj Republici su napadnute jer su nosile mini suknje. Nekoliko meseci kasnije, stotine Južnoafrikanaca učestovalo je u protestnoj šetnji u mini suknjama protiv seksualnog uznemiravanja.
“Ako su za vas žene seksualni objekti, one će to biti bez obzira da li nose pantalone ili suknje. To nema veze sa odevanjem, nema veze sa mini suknjom”, istakla je Miranda Komane iz Afričkog nacionalnog kongresa.
“Muškarci se oblače kako hoće, nekad idu bez majica sa svojim ogromnim stomačinama, ili u kratkim pantalonama. Niko ih ne maltretira, niko im ne naređuje šta treba da obuku. Treba da poštuju ženska prava, jer ženska prava su ljudska prava”, kazala je Lulu Singvana, južnoafrička ministarka za žene, decu i posebne potrebe.
Mnogi koji su gledali prenos odbrane teze Letiše Čaj u donjem vešu, misle da je preterala, drugi smatraju da je to ipak način da se skrene pažnja. Stručnjaci za obrazovanje, ali i za biznis ipak skreću pažnju da treba da budete odeveni kao profesonalac i da to nosi poruku o vašoj moći, autoritetu i kredibilitetu, Drugim rečima, ne može sve uvek da se nosi.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime