Z. Mirković
Beč

Brojni poslodavci širom Austrije upozorili su svoje zaposlene da tokom zimskog odmora nigde ne putuju, jer bi, u slučaju karantina, mogli da ostanu bez plate ili sa umanjenom zaradom.

Čitaoci “Vesti”, koji su se javili redakciji, preneli su da su dobili obaveštenje od poslodavaca da bi trebalo da poštuju preporuke austrijske vlade. To se, pre svega, tiče onih koji su planirali da tokom predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika putuju u inostranstvo.

Naime, od subote je na snagu stupio novi režim ulaska u Austriju prema kojem svi koji dolaze iz rizičnih zemalja, a to je skoro čitav svet, pa tako i Zapadni Balkan, moraju u desetodnevni karantin.

“Izlazak” iz karantina moguć je samo uz negativan PCR ili antigen test o sopstvenom trošku, ali tek posle pet dana izolacije.

U porukama poslodavaca naglašeno je da firme neće tolerisati vreme karantina, odnosno da tih 10 dana, ili pet dana, neće biti plaćeno, to jest za toliko će im biti umanjena zarada. U nekim slučajevima je čak zaprećeno i raskidom ugovora.

– To je prvi put da sam dobio tako jasnu poruku od poslodavca. Pred letnji odmor bila je samo preporuka poslodavca da ne putujemo, odnosno da moramo da se testiramo pre dolaska na posao. Sada je stvar ozbiljnija, a posebno zbog činjenice da je vlada donela takvu odluku i time stvorila i zakonski okvir za “kažnjavanje” – kazao je jedan naš čitalac iz Beča.

On, kao i većina naših sunarodnika zbog aktuelnih mera ne planira da putuje za praznike u domovinu, jer smatra da bi time ugrozio svoju egzistenciju.

Jedna naša čitateljka koja radi u prodavnici dobila je sličnu poruku iako je ta radnja zatvorena do 18. januara zbog mera zaključavanja. U upozorenju se navodi da firma neće plaćati vreme provedeno u karantinu, ako se bude oglušila o upozorenja za putovanje i ne bude mogla da dođe na posao kada kompanija bude ponovo otvorila radnje.

– Takoreći zabranjeno nam je da putujemo, već za praznike moramo da ostanemo ovde. Ako se zarazim u inostranstvu prete mi posledice u najboljem slučaju samo po džepu. Ali ni Austrija nije bez virusa, tako da mogu i ovde da se zarazim. Verovatno im je draži “njihov” virus – ljutito nam je kazala jer neće moći da provede novogodišnje i božićne praznike sa porodicom u Srbiji, za razliku od Austrijanaca kojima je omogućeno porodično slavlje Božića.

Zanimljivo je da su poruke upozorenja dobili i pojedini naši čitaoci koji već mesecima rade od kuće, a ne samo oni koji svakodnevno odlaze na radno mesto, što znači da su poslodavci ozbiljni u svojim namerama i da će zaposleni, ipak, morati dva puta da razmisle pre nego što se upute na odmor, pre svega van granica Austrije.

Redovna testiranja

Naši čitaoci koji rade u bolnicama, pored upozorenja na opasnost zaraze prilikom putovanja u inostranstvo, kao i savete da ne putuju, dobili su i obaveštenje da će uskoro morati redovno da se testiraju.

Sličnu najavu za redovno testiranje, najmanje jednom nedeljno, dobili su i zaposleni u uslužnim delatnostima, odnosno svim granama u kojima zaposleni ima kontakt sa mnogo ljudi.

Strogo i posle Božića

Austrijske vlasti, najpre su ovaj stroži režim ulaska u zemlju ograničili na 10. januar, s obrazloženjem da se tako obuhvata i pravoslavni Božić, ali će biti produžen za još osam dana, do kraja mere trećeg zaključavanja, koje traje do 18. januara.