Tanjug
Entoni Godfri

Američki ambasador Entoni Godfri izjavio je da SAD podržaju dijalog između Beograda i Prištine, navodeći da su oni zadovoljni zato što se nastavlja Briselski dijalog.

– Na sve moguće načine na koje možemo mi ćemo to podržati – rekao je Godfri za TV Hepi.

On je istakao da SAD očekuje da će Srbija nastaviti da igra ulogu vođe na Zapadnom Balkanu i na tome će se, kaže, angažovati.

Na konstataciju novinara da ovde postoji predubeđenje da je i Evropi i Americi potrebna slaba, a ne jaka Srbija, Godfri kaže da to nije tačno, jer, prema njegovim rečima, najstablnija zemlja je uspešna zemlja.

– Susedi takođe žele da njihovi susedi budu bogati jer to znači da će čitav region biti u boljem položaju. Divim se radu predsednika (Aleksandra) Vučića i premijerke (Ane) Brnabić koji se trude da unaprede i da povežu ljude na Zapadnom Balkanu i SAD podržava ideju “mini Šengena”. Verujemo da će se podstaći inevsticije u saobraćaju, infrastrukturi… – dodao je američki ambasador.

Godfri dodaje da je to “u srcu” onoga na šta se fokusirao američki zvaničnik Ričard Grenel.

– On veruje da možemo da pokažemo ljudima u Prištini i Beogradu ekonomsku vrednost saradnje i onda će biti više podrške za teške političke odluke koje treba da se donesu – naveo je Godfri.

Pažnja je, kaže, usmerena da tome da se pokuša da se omogući privredama Beograda i Prištine da imaju tešnje veze i zato se toliko insistira da se ukinu carine, jer je, po njegovoj oceni, to je velika prepreka da se dijalog pokrene unapred.

– Mislimo da je velika uloga na privatnom sektoru, ne samo u tome da Beograd i Prištinu zbliži već i u borbi protiv Covida 19 – istakao je ambasador.

1 COMMENT

  1. ova gospodi treba da razmisli sta su uradili sa bombardovanje i da plate stetu
    pa onda da deli savete

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here