EPA/Valdrin Xhemaj

Portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano izjavio je da je dijalog sa Beogradom najvažniji spoljnopolitički prioritet Prištine.

Stano je ocenio i da su prioriteti vlade Aljbina Kurtija veoma važni u pogledu unutrašnjih poslova.

– Kada su u pitanju vladini prioriteti, među njima ne postoji konkurencija. Kurtijevi unutrašnji prioriteti veoma su važni. Međutim, istovremeno je dijalog najvažniji prioritet kosovske spoljne politike i ne treba ga smatrati podeljenim ili nekompatibilnim sa ostalim prioritetima koje je pomenuo premijer – rekao je Stano za Kljan Kosova.

Kurti je, piše portal, juče na onlajn sastanku sa liderima diplomatskih misija Evropske unije na Kosovu ponovio vladine prioritete – zapošljavanje, reforma pravosudnog sistema i investicije.

Interes EU za dijalog Beograda i Prištine pozdravila je ministar spoljnih poslova Donika Gervela i napomenula da su u Prištini trenutno usredsredjeni na borbu protiv pandemije, ekonomski razvoj i reformu pravosudja.

Stano je, prenosi portal, istakao da EU očekuje još jedan fokus Prištine na spoljnopolitičkom planu.

– EU i države članice očekuju od novih vlasti u Prištini da se konstruktivno angažuju kako bi nastavile sastanke u dijalogu uz pomoć EU i iskoristile priliku da ovaj važan proces privedu kraju. Uspešno – rekao je Stano.

Kako portal navodi, Stano još nije saopštio datum i dnevni red sledećeg sastanka Beograda i Prištine u Briselu i dodao da će te informacije biti objavljene u dogledno vreme.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime