EPA-EFE
Ruski marinci u Sevastopolju na Krimu

Ruski političari su prokomentarisali izjavu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da ne priznaje Krim ruskom teritorijom. Oni su pozvali Erdogana da “smiri strasti” i da počne da čita istoriju.

“Smiri strasti”

Poslanik Državne dume Mihail Šeremet posavetovao je turskom predsedniku da smiri strasti.

– Uzimajući u obzir agresivnu retoriku Erdogana, treba razmisliti o ideji da svoje građane pozovemo da se uzdrže od putovanja u Tursku, pošto im ne možemo garantovati bezbednost – rekao je Šeremet.

Po njegovim rečima, Erdogan treba da gleda šta se radi kod njega kući, a ne na rusku teritoriju. Šeremet je upozorio da neprijateljski koraci neće ostati bez odgovora.

– Čitajte istoriju. Niko nije dorastao Rusiji – rekao je poslanik.

Ruski senator Sergej Cekov nazvao je stav Erdogana tvrdoglavim i nerealnim, naglasivši da ovo nije prvi put da turski predsednik izlazi sa ovakvim izjavama.

– “Krimskoj platformi” hiljadu puta možete reći “halva”, ali vam džaba. Sadašnji status Krima, kao sastavnog dela Rusije, nećete promeniti – izjavio je parlamentarac Sputnjiku.

On je dodao da spekulacije Ankare o međunacionalnim odnosima na Krimu izazivaju čuđenje. Cekov je naglasio da se prava etničkih manjina na teritoriji poluostrva, ne samo ne krše, već se povećavaju u poređenju sa periodom kada je bio u sastavu Ukrajine.

“Smatraju Krim turskom teritorijom”

Zamenica predsednika Državne dume za međunarodne poslove Svetlana Žukova izjavila je da Turska smatra Krim svojom teritorijom i da zato podržava Ukrajinu po pitanju statusa poluostrva.

– Oni od samog početka smatraju da je to njihova teritorija, a ne ukrajinska – rekla je ona portalu URA.

Kako je navela, Turska pokazuje interesovanje za poluostrvo još od referenduma 2014. godine. Ona je naglasila da su Moskva i Ankara uvek imale nesuglasice ovim povodom.

Podsetimo, juče, posle razgovora sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, Erdogan je izjavio da Turska podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i da je njen principijelni stav – ne priznaje “aneksiju” Krima. Osim toga, kako je ukazao turski lider, Ankara smatra “unapređenje životnog standarda krimskih Tatara – istorijskom i humanitarnom obavezom”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here