Jasmina S. Ćirić
Manastir Visoki Dečani

Neko bi da izbriše manastir Visoki Dečani i sa geografske karte.

Najnoviji primer brisanja imena srpskog pravoslavnog manastira Visoki Dečani iz 14. veka, koji je na listi svetske kulturne baštine UNESKO je otvorena provokacija koja se ponavlja već treći put poslednjih godina i za koju su odgovorni regionalni administratori gugl mapsa za ovaj deo Balkana i oni koji im serviraju lažne informacije.

Ovim ne samo da se otežava pristup manastiru, već se pokazuje da se jedan manastir može preko noći izbrisati sa mape i to samo zato što je srpski pravoslavni i što nekome smeta. Prethodnih godina su nas namerno izmeštali kod Leskovca, van Kosova i Metohije, drugi put su umesto manastira stavili naziv kos. albanskog hotela koji je 4 km dalje, a sada su jednostavno izbrisali ime manastira na njegovoj lokaciji i stavili ga u centar grada Dečani.

Svakom poznavaocu funkcionisanja IT tehnologija jasno je da se radi ne o slučajnoj greški, već o otvorenoj provokaciji, posebno imajući prethodne primere. A nije teško pogoditi ko iza toga i stoji i koji su razlozi. Posetioci manastira inače teško nalaze put do ovog značajnog srednjovekovnog spomenika zato što i lokalne kosovske albanske vlasti uporno odbijaju da postave adekvatne znake o jednom od najznačajnijih istorijskih objekata na Kosovu i Metohiji, koji je i pod zaštitom UNESKA. Posetioci neretko zalutaju u sporedne ulice i jedini pravi znak stoji neposredno blizu manastira, na mestu gde ga čuvaju same snage KFOR-a. Ovo sve govori o odnosu lokalnih vlasti prema manastiru.

Manastir Visoki Dečani se suočava ne samo sa kontnuiranim pritiscima vlasti u Prištini i upornim nastojanjima da se promeni istorija manastira, već se ne preza i od toga da se on izbriše sa mape, da ne pominjemo četiri oružana napada lokalnih albanskih ekstremista. Sve ovo još jednom pokazuje stepen ugroženosti ovog manastira kao i cele baštine SPC na Kosovu i Metohiji i neophodnosti njegove sveobuhvatne zaštite od onih koji bi preko noći da promene istoriju i onemoguće normalan život svetinje koja postoji 7 vekova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here