EPA/Ekaterina Shtukina
Dmitrij Medvedev

Specijalna vojna operacija treba da traje dok se ne u potpunosti ne realizuju njeni ciljevi, kako bi se kaznili odgovorni za genocid nad stanovnicima Donbasa koji je trajao osam godina, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

On se osvrnuo na odluku Međunarodne komisije UN za istragu prekršaja u Ukrajini, koja nije našla dovoljno dokaza da bi se akcije ruskih vojnika u zemlji okvalifikovale kao genocid.

„Ako članovi te komisije zaista žele da pronađu u Ukrajini genocid i ratne zločine, treba da prestanu da se ponašaju kao slepe krtice. Jednostavno treba da pogledaju u pravom smeru – u smeru zločinačkog kijevskog režima i da objektivno ocene kako je on nemilosrdno gušio Donbas u krvi osam godina dok Rusija nije pokrenula specijalnu vojnu operaciju“, napisao je Medvedev na Telegramu.

Kako je dodao, kijevski režim sprovodi genocid u Donbasu od 2014. godine. On je ukazao na podatke Kancelarije vrhovnog komesara UN za ljudska prava prema kojima je tokom oružanog sukoba u Donbasu poginulo preko 3.000 civila. Po mišljenju Medvedeva, očigledna je namera kijevskih nitkova da ubijaju stanovnike Donbasa.

„Morate potpuno da izgubite savest pa da to ne vidite i da pokušavate da pronađete dokaze da genocid navodno dolazi iz Rusije. U konvenciji se takođe navodi da lica koja počine genocid podležu pravičnoj kazni. Nitkovi, koji su krivi za ubistvo civila u Donbasu, čeka zaslužena kazna za sve što su uradili.

Zato će specijalna vojna operacija treba da traje dok se potpuno ne realizuju njeni ciljevi, do konačne pobede nad onima koji su osam godina svoj narod zlostavljali i istrebljivali“, poručio je Medvedev.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here