EPA/Clemens Bilan
Angela Merkel

Bivši ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović rekao je za Kosovo Onlajn da izbor novog šefa Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Armina Lašeta i odlazak Angele Merkel neće promeniti politiku Nemačke prema Kosovu, ali će Srbiji pružiti izvestan predah, u periodu uspostavljanja novih odnosa unutar te partije ali i sa velikim silama, a pre svega sa SAD.

– Postoji konstanta, jedan kontinuitet u politici Nemačke prema srpskom faktoru i Srbiji. To traje od vremena Genšera, pa i pre toga, jer je Nemačka bila instrumentalna u razbijanju Jugoslavije putem pomaganja Sloveniji i Hrvatskoj da izađu. Posle toga je dala punu podršku ostalima i bila među vodećima koji su oklevetali i nastavljali da podržavaju teze da su Srbi krivi, agresori, najgori. Merkel je samo nastavila ono što je njen prethodnik Kol radio – rekao je Jovanović.

Kada je održavana međunarodna konferencija o Jugoslaviji, kako je kazao, na sastanku lidera Evropske zajednice rečeno je da će Nemačka odmah priznati Sloveniju i Hrvatsku, i ako drugi neće onda će ona sama to učiniti.

Jovanović je ukazao da je to značilo da je postojala spremnost da se razbije Evropska zajednica i pod tim ultimatumom svi su pristali iako su bili uzdržani i bojali se.

– Ovaj novi čovek je iz iste partije. Možda ima elastičnije i šire poglede, ali on je vojnik te partije. Ta partija ima kontinuitet prema Balkanu, i on ne može iz toga da izađe čak i ako bi intimno to želeo. Može da ima nešto blaži, prihvatljiviji rečnik – smatra Jovanović.

Prema njegovim rečima, ono što će za Srbiju biti dobro je interregnum između odlaska Merkelove i učvršćenja njenog naslednika, jer “njemu treba izvesno vreme da učvrsti položaj u sopstvenoj partiji i koaliciji, da sredi odnose sa SAD i drugima, pa bi se onda vratio na pitanje Balkana i ostalih”.

– Neće biti promena, ali će biti predaha možda šest meseci, možda i do godinu dana, što nama mnogo znači jer svaki dan je dobijen dan, u smislu što on osnažava našu pravnu i političku poziciju prema pitanju Kosova, a slabi istu tu  poziciju onih koji su napravili tzv. nezavisnu državu Kosovo i zahtevali od mnogih zemalja da je priznaju. Vreme za njih ne radi. To oni shvataju i zato su sve nervozniji i nastaviće politiku pritiska na nas – zaključuje Jovanović.

2 COMMENTS

  1. Normalno da je agresor, zasto zelite da drzite njih kad nezele da budu sa vama, to ste naucili od turaka, posle 500 godina, drzalivas sad hocete ko oni.

  2. Odličan tekst, bez greške! Bio sam uspavan po pitanju Nemaca za vreme dobrog života u Jugi ali ovaj poslednji stav Merkelove me je otreznio — nikada oni kroz istoriju nisu bili naklonjeni Slovenima a posebno Srbima (izuzev da ih dele i svađaju) — to je kod njih genetski i to treba stalno imati na umu. Dobri su i mirni samo koliko im trebaš i ako si jak a čim nije tako odmah su drugi. Za @Amer/ Nije ti poređenje najbolje — Turci su bili okupatori i otišli su — a mi nismo došli na Kosovo posle Šiptara, mada oni tvrde suprotno — ali nebitno za rešenje — mi smo najviše ulagali u Kosovo— i sad kad traže razlaz hoće sve a nama ništa — e to nemere i neće moći ni po cenu atomskog rata (figurativno) — to ti je kao brak u raspadanju — žena i čovek gradili kuću pa se rastavljaju i sad jedno hoće sve — a zakon kaže da to nije po pravdi zakona (a ni božijoj pravdi). E tako! Da kasno ne shvate! Bolje za sve! Verujte!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here