EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK
Angela Merkel

Evropska Unija treba da pokaže jedinstvo po pitanju novih sankcija zbog konflikta u Donbasu, saopštila je vršilac dužnosti kancelara Nemačke Angela Merkel nakon sastanka sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim.

Merkelova je izrazila žaljenje što predsednik Rusije Vladimir Putin i šef diplomatije Sergej Lavrov, po njenom mišljenju, nisu bili spremni da se pre završetka njenog mandata održi još jedan sastanak u normandijskom formatu.

“To bi bio dobar znak da su sve strane zainteresovane za rešavanje ukrajinske teme. To se, na žalost, nije desilo. Moramo da pokažemo evropsko jedinstvo i prema Belorusiji po pitanju kakve dodatne sankcije mogu biti uvedene ako ne bude nikakvog progresa”, dodala je ona.

Merkelova je naglasila da u slučaju daljeg zaoštravanja, evropske države treba da budu spremne da uvedu nove mere.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je rekao da, ako kriza na poljsko-beloruskoj granici eskalira, Evropska unija mora biti spremna da uvede dodatne sankcije Minsku.

“Moramo planirati dalje sankcije, uključujući i za trgovinu”, poručio je Moravjecki.

1 COMMENT

  1. Koreja,Indija,Kina , Japan i mnoge azijske zemlje će da razveseli rusko automobilsko tržište a i ruski gas iste. Izgleda da Merkelova trpi strašan pritisak od Britanaca i Amera. Sve polagano liči na 30-te godine prošlog veka kada su Nemce pritisnute energetskom krizom “prijatelji” sa zapada uveli u neminovnost svetskog rata . Nemački progres ,posvećenost radu, organizovanost predstavlja problem američkom i britanskom energetskom neokolonijalizmu koji želi da nemačku prevede na svoj mlin tj. skupe energente koji su Nemačkoj kao zapadni porez na svaki industrijski proizvod koji proizvede.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here