pixabay.com

Upravni savet javnog servisa Austrije ORF doneo je odluku o povećanju tv pretplate od 2022.za osam odsto.

Odluka je doneta sa 26 prema 30 glasova, a protiv su glasali članovi iz redova Slobodarske partije Austrije (FPO).

Tim se tv pretplata povećava za pet centi na 60 centi na dan, odnosno za 1,38 evra na 18,59 evra mesečno. Pre stupanja na snagu odluke Upravnog saveta Savet publike ima mogućnost da se izjasni, a onda ispravnost odluke treba da potvrdi regulatorno telo KomAustria.

Planirano je da povećanje tv pretplate stupi na snagu najranije od 1.marta. Naime, trenutno ORF dobija mesečno 17,21 evra iz pretplate, što je dve trećine ukupne pretplate.

Naime, u tv pretplatu uključeni su i porezi saveznoj državi i pokrajini, pri čemu su poreske takse razlicite. Pokrajinska taksa je sa 5,80 evra najviše u Štajerskoj, gde građani plaćaju 26,73 evra tv pretplatu, a u Gornjoj Austriji i Forarlbergu je najmanja sa 20,93 evra mesečno.

Na godišnjem nivou Bečlije aktuelno plaćaju 315,96 evra tv pretplate, a stupanjem na snagu povećanja plaćaće 341,24 evra.

Najviša tv pretplata je u Štajerskoj sa 320,76 evra godišnje, a skočiće na 346,42 evra.

Najmanja tv pretplata je u Donjoj Austriji i Burgenlandu sa 251,16 evra godišnje u ovom trenutku, a uskoro će skočiti na 271,25 evra.

Aktuelno ORF ima prihode od oko 650 evra na osnovu pretplate, a povećanje će doneti iduće godine 20 miliona evra više.

1 COMMENT

  1. Ko gleda neki program,neka to i plaća. Uvesti zajedničke iste vesti,ostalo da se plaća onome čiji se program gleda. Ali,to nikada neće biti,naučili su na velike plate ,da sto puta repriziraju isto.. Zašto se spominju druge zemlje,spomenute kolike su im plate,kakav im je kvalitet programa,u kojoj rezuluciji gledaju…A šta je sa onim zemljama koje uopšte ne plaćaju televiziju?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here