EPA/Justin Lane

Ambasada SAD saopštila je danas da smatra da je odluka o nametanju zabrane negiranja genocida u BiH, od velike važnosti za stabilnost države i da je, kako navode, početna tačka za konkretniji razgovor.

“Negiranje genocida i glorifikovanje ratnih zločinaca neprihvatljivi su i podrivaju uzajamno poverenje neophodno za napredak BiH na putu ka EU. Čin odlazećeg visokog predstavnika pokazuje koliku važnost on pridaje ovom pitanju koje je bitno za stabilnost BiH i naglašava kontinuirani imperativ da svi u BiH treba da daju svoj doprinos pomirenju”, navodi se u saopštenju Ambasade SAD.

Naveli su i da je Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH početna tačka za konkretniji razgovor i korake koje treba da preduzmu lokalni akteri u vezi s praktičnim sprovođenjem.

“Moramo naglasiti da genocid u Srebrenici nije tema za raspravu, nego istorijska činjenica. Jednako tako je važno naglasiti da ovi strašni zločini nisu odraz niti osuda celog jednog naroda”, navodi se u saopštenju.

Pozvali su na okretanje budućnosti i pomirenje.

1 COMMENT

  1. Inckova odluka je od velike važnosti za dodatnu destabilizaciju BiH, te za homogenizaciju jednog naroda protiv drugog, a ne za stabilnost BiH. Ona je početna tačka novih destrukcija u BiH, a ne za razgovor o budućnosti. Ona uopšte ne može doprinijeti pomirenju, naprotiv suprotno. Odluku je nemoguće provesti. Genocid je tema za razgovor o tome hoće li se u BiH prihvatiti istina ili laž, a nije nikakva istorijska činjenica. Zbog navedenog odluka Incka i njegovih tutora nije okrenuta budućnosti nego daljim destrukcijama u BiH. Sigurno je nepotrebna i treba spriječiti njenu primjenu.

  2. Genocid poocinjen po USA kriterijumima. Na srecu Amerika nije ceo svet, pa nas takve odluke ne doticu. UN je upravo objavio dokument koji tvrdi da genocida u Srebrenici nije bilo! Sta cemo sad?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here