wikipedia.org
"Odmor bašibozuka", intrigantna slika Paje Jovanovića

Slika Paje Jovanovića “Odmor bašibozuka” prodata je danas na aukciji kod Sotebija u Londonu za 240,000 funti na čekić, što sa uračunatim troškovima aukcijske kuće iznosi više od 300,000 funti, potvrdila je Tanjugu Anđela Maletić kustos Galerije Arte.

Taj iznos nastavlja da se uvećava kada uzmemo u obzir preuzimanje, transport i carinjenje slike u zemlju trajnog uvoza.

“S obzirom da govorimo o autoru koji je sredinom osamdesetih radio i stvarao u Londonu, dela Paje Jovanovića sa orijentalnom tematikom i tada i danas interesovala su mnogo veći broj kolekcionara. Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da li ćemo videti ovo remekdelo nastalo u drugoj polovini poslednje decenije XIX veka u zemlji iz koje potiče autor, ali verujem da bismo svi to voleli. Ovo je jedan od najreprezentativnijih dela ovog autora i njegovo mesto definitivno zavređuje muzejski ambijent i dostupnost šire javnosti” kazala je Maletić i dodala da “ukoliko se slika uveze u Srbiju, njena vrednost će dodatno biti uvećana na iznos preko 450,000 eura, što predstavlja jedno od najskuplje prodatih dela Paje Jovanovića.

Bašibozuk je bio pripadnik neregularnih pešadijskih i konjičkih vojnih snaga osmanske armije. Sastavljeni od dobrovoljaca, najčešće Čerkeza, Albanaca i Кurda, izbegavali su uređene borbe i bili poznati po zverstvima, pljački i odvođenju roblja.

Ovakva nedela su na našim prostorima ostavila dubok trag u odnosima Albanaca i susednih naroda. Bašibozuci su bili poznati po nedostatku discipline.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here