EPA-EFE
Predsednici Belorusije i Rusije Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

Odnosi Moskve i Minska nikad nisu bili napetiji. Posle rasprave o ceni nafte i carinama, Belorusija je objavila da sumnja da je grupa od 33 ruska plaćenika, koji su već uhapšeni, planirala da izvrši “terorističke akte” uoči predsedničkih izbora zakazanih za 9. avgust.

– Još 200 plaćenika i dalje nalazi u Belorusiji i bezbednosne snage tragaju za njima – izjavio je državni sekretar beloruskog Saveta bezbednosti Andrej Raukov.

Prodržavni mediji su objavili puna imena navodnih terorista i snimak njihovog hapšenja. Pritvoreni su, članovi grupe Vagner, najpoznatije ruske privatne vojne kompanije, poznate po misijama u Siriji i Libiji.

– Već vidim reakciju Rusa. Već spremaju izvinjenje, kao oni su došli sami. Moraju nekako da opravdaju svoje prljave namere. Ako su ruski državljani i već su ispitani. Moramo odmah da tražimo objašnjenje od Ruske Federacije – rekao je Aleksandar Lukašenko.

Napetosti vezane za ovaj incident samo dodatno pogoršavaju i onako zategnute odnose tradicionalnih saveznika.

– Znamo da je juče u Belorusiji uhapšeno 33 Rusa. Službeni Minsk je saopštio da su bili deo plana za destabilizaciju Belorusije uoči izbora. Ali mi nemamo takva saznanja – rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Ruskom ambasadoru je u Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije postavljeno pitanje o aktivnosti grupe Vagner, koju inače čine demobilisani vojni specijalci i bivši oficiri.

– Šta je to privatna vojska Vagner? U Rusiji takav koncept ne postoji, bar ne legalno – kazao je Peskov.

Akcija hvatanja navodnih terorista je najnoviji zaokret u predsedničkoj kampanji Aleksandra Lukašenka, koji Belorusijom autoritarno vlada od 1994. Pre toga, kandidatura dvojice opozicionih protivkandidata nije prihvaćena. Jedan od njih je spas od hapšenja potražio u Rusiji.

– Ovaj put sam morao da odem. Da sam bio uhapšen ne bih mogao da otvoreno govorim o tome šta se događa u Belorusiji – kaže kandidat Valerij Cepkalo.

Lukašenko se ovaj put suočio i sa prvim ozbiljnim protestima na ulicama beloruskih gradova. Iako će i na ovim izborima, prema procenama stranih eksperata, sigurno pobediti, beloruski “doživotni predsednik” ovaj put se oseća ugroženim i sa Istoka i sa Zapada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here