wikipedia.org/Anicic

Predsednik Odbora Ruskog društva prijateljstva i saradnje sa Crnom Gorom Jurij Bičkov ocenio je da su odnosi dve države na najnižoj tački i da je malo verovatno očekivati poboljšanje na međudržavnom nivou.

Bičkov kaže da službena Podgorica odbacuje prijateljske odnose sa Rusijom, ne priznaje stvarnost modernog multipolarnog svetskog poretka i nastoji da kazni Rusiju nezakonitim sankcijama usvojenim mimo UN.

On ističe da Zapad stvara sliku da je pobedio SSSR u Hladnom ratu i pokušava da se ponaša kao pobednik, što je zabluda jer su u Rusiji demokratske snage same došle do zaključka da socijalizma bez ljudskog lika u principu ne može biti.

– Upravo zato smo se svesno otvorili takozvanom slobodnom svetu. Ali, zauzvrat smo dobili, ne samo nerazumevanje, nego i ciničnu i opreznu politiku zapadnog egoizma, koja nastoji da dobije maksimalnu korist od svega sa čim ima dodir – rekao je Bičkov za podgoričke „Vijesti“.

Bičkov smatra da bi prelazak pod ingerenciju Crnogorsko-primorske mitropolije svih pravoslavnih crkava na teritoriji Crne Gore i dodeljivanje statusa autonomne crkve u sastavu SPC bilo ispravno rešenje.

– Takav status blagotvorno bi uticao na smanjenje napetosti u crnogorskoj višenacionalnoj pravoslavnoj sredini i još bi više izolovao raskolnike koji pokušavaju da deluju pod okriljem Crnogorske pravoslavne crkve – pojasnio je Bičkov.

On ističe da veoma uvažava mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i smatra ga velikim savremenim teologom i crkvenim podvižnikom.

1 KOMENTAR

  1. Bičkovu ne odbacuje Podgorica prijateljstvo sa Rusijom, nego rusija pokušava trgovati Crnom Gorom, vrlo podlo, oranizujući države udare i krvorpolića. Amfilohije je SPC, a Crna Gora je uvijek imala svoju crkvu, pa će tako biti i u buduće.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime