Tanjug/AP

Odnosi Rusije i Evropske unije su u nenormalnom stanju i imaju tendenciju da dalje degradiraju, smatra stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.

– Situacija ima tendenciju da se pogorša… uprkos tome što tokom poslednjih godina nismo zatvorili nijedan pregovarački kanal, nismo spustili nijednu rampu. Spremni smo da vodimo dijalog o širokom spektru pitanja, o mnogim oblastima, ali dijalog, naravno, ravnopravan i sa uzajamnim poštovanjem – rekao je Čižov za televiziju „Rusija 24“.

Takođe je podsetio da rukovodstvo Evropske unije priprema strateški pregled odnosa sa Rusijom.

– Kada on bude gotov, moći ćemo da ga predmetno ocenimo – prokomentarisao je Čižov.

Takođe je dodao da je obnavljanje samita Rusija-Evropska unija moguće, ali ne u bliskoj budućnosti.

– Teoretski, to je moguće. Nadam se da ćemo se vratiti tome, pre ili kasnije. A očigledno je da se to neće desiti ni danas ni sutra. To je tango za koji nije potrebno dvoje, nego 27 sa druge strane – konstatovao je on, aludirajući na 27 zemalja-članica EU.

Komentarišući predstojeći samit predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Džoa Bajdena, Čižov smatra da će Evropa biti na oprezu.

– Mislim da će uoči samita u Ženevi naši evropski klijenti pokazati određeni oprez, jer verovatno neće želeti da izgledaju kao ‘spojleri’ dijaloga koji se očekuje između Moskve i Vašingtona – smatra ruski predstavnik.

Podsetimo, od stupanja na snagu Sporazuma o partnerstvu i saradnji 1. decembra 1997. godine, Rusija i EU su održale 32 samita, od kojih je poslednji održan u Briselu 2014. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here