Posle uzbudljivih izbornih trka, koje su naši reprezentativci izveslali u Atini, rešene su sve nedoumice oko posade koja će nas predstavljati u muškom dvojcu bez kormilara na Olimpijskim igrama u Tokiju – Miloš Vasić i Martin Mačković su kroz tri trke bili bolji od Viktora Pivača i Veselina Savića i zasluženo dobili priliku da predstavljaju Srbiju na najvećoj planetarnoj sportskoj smotri.

Vasić i Mačković u trećoj trci, u “majstorici” koja je odlučivala o sastavu ekipe olimpijskog dvojca za Tokio, stazu prešli za 6:27,52 minuta, dok su Pivač i Savić štopericu zaustavili na 6:29,86 minuta.

– Završen je izborni krug. Na Evropskom prvenstvu u Varezeu i Olimpijskim igrama u dvojcu će nas predstavljati Miloš Vasić i Martin Mačković. Pre EP u Italiji na programu je Evropska kvalifikaciona olimpijska regata, na kojoj će normu za OI pokušati da izbore Aleksandar Filipović u muškom skifu, koji je ovde u Atini stekao to pravo kroz izborne trke, i Jovana Arsić u ženskom skifu – rekao je koordinator seniorskih selekcija Aleksandar Ivković.

U Atini je tokom dva dana u izbornim trkama učestvovalo još naših takmičara – osim pomenutih članova dvojaca, u skifu su slabiji plasman od Filipovića imali Aleksandar i Nenad Beđik i Dušan Slavnić. Svi oni, uz Filipovića, kao i Pivača i Savića, biće kandidati za posade za Evropsko prvenstvo, o čemu će odlučivati stručni savetnik Veslačkog saveza Srbije Đovani Postiljone.

Trener dvojca koji je u izbornim trkama u Atini “overio” vizu za Tokio, naš proslavljeni reprezentativac i višestruki olimpijac Nikola Stojić, bio je zadovoljan činjenicom da je srpsko veslanje dobilo više veslača koji se ravnopravno takmiče za plasman na Olimpijske igre.

– Oba dvojca su postigla odlične rezultate u sve tri trke, bila je veoma mala razlika. Prve dve jučerašnje trke nisu bile taktički dobro određene – Vasić i Mačković su previše gubili na 1.000 metara, pa su morali da stižu Pivača i Savića. U prvoj trci su ih stigli i prestigli, ali u drugoj su rivali napravili preveliku razliku i nisu uspeli da ih stignu. U današnjoj, trećoj trci, promenili smo taktiku, nismo im dozvoli da izbiju mnogo ispred – jesu poveli, ali vrlo malo, do 1.000 metara, i tad je bio plan da se krene – Miloš i Martin su sve odradili kako smo se dogovorili i rezultat nije izostao – rekao je Stojić.

Naša ekipa iz Atine se u ponedeljak vraća u Beograd, gde će biti nastavljene pripreme za naredne izazove u sezoni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here