wikipedia.org
Manastir Ostrog

U Gornjem manastiru Ostrog danas je održan pomen za stradale u vojnoj akciji “Oluja”, a služio ga je protojerej-stavrofor Darko Pejić.

Parastos žrtavama, uz blagoslov mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, kao i prethodnih godina organizovao je Srpski nacionalni savet Crne Gore.

Protojerej Pejić je u prigodnoj besedi kazao da je naša crkva pravoslavna i sveta i zato što čuva vekovno pamćenje, oprašta, ali ne zaboravlja, prenele su “Srpske novine” u Crnoj Gori.

– Svaki put kada padnemo nije samo po sebi strašno sve dok ustajemo. Sveti ljudi, a to su ljudi Crkve najviše smetaju onima koji su u ovozemaljskom i ovovekovnom blatu, a ti isti imaju potrebu da i druge, pošto sami neće da izađu iz blata, svuku u blato. Jedino nas iz blata može izvući onaj koji je iznad blata, a to su sveti, čestiti i pobožni – kazao je Pejić i zahvalio Srpskom nacionalnom savetu Crne Gore koji se, kako ističe, trudi i zajedno sa svojom crkvom opominje i pamti.

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta Momčilo Vuksanović podsetio je na reči patrijarha Porfirija da moramo da se klanjamo i pamtimo naše žrtve – da pamtimo, ali da ne zlopamtimo.

– Za buduće generacije moramo da ostavimo nauk da im se to ne bi dešavalo, kao što se to u prethodnom vremenu mnogo puta dešavalo srpskom narodu. Mi smo opredeljeni da sa našim sunarodnicima u Srbiji i Republici Srpskoj čuvamo tradiciju, istoriju i kulturu, i da budemo sa njima i u volji i u nevolji – kazao je Vuksanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here