OSSI

Dana 20. avgusta tekuće godine u svečanoj sali Skupštine grada Beograda održana je godišnja skupština organizacije srpskih studenata u inostranstvu, poznatija kao OSSIlacija.

Ovo je jedan od najlepših i najvažnijih projekata organizacije koji je kroz godine uspešnog i zapaženog realizovanja postao svojevrsni simbol i znak prepoznatljivosti naše organizacije. O tome svakako govori i činjenica da je ovogodišnja Ossilacija upriličena po 24. put.

Ova godina će se zasigurno izdvojiti po tome što su, pored gostiju i srpskih studenata u inostranstvu, svojim prisustvom događaj uveličali i predstavnici hrvatskih, bosanskih, makedonskih i crnogorskih studenata u inostranstvu, koji su ispred svojih organizacija došli u sklopu trodnevnog boravka u našoj prestonici.

Značajno je pomenuti i to da smo dan uoči Ossilacije imali priliku da učestvujemo na zajedničkoj regionalnoj konferenciji, koja je za cilj imala da okupi mlade ljude iz svih zemalja bivše Jugoslavije koji studiraju u inostranstvu i imaju želju da se upoznaju i povežu sa svojim vršnjacima iz regiona, kao i motivaciju da učestvuju u zajedničkim projektima vezanim za regionalnu saradnju mladih u sferi nauke, politike, obrazovanja i preduzetništva.

Dakle, Ossilacija je verovatno po prvi put imala i regionalan karakter što je naša očekivanja i motivaciju za sledeću godinu dodatno unapredilo i povećalo.

Za našu organizaciju posebno značajno i važno bilo je predstavljanje novog Sekretarijata kao i ispraćanje starog, na čelu sa odlazećim predsednikom Aleksandrom Ljubomirovićem, čiji je govor ujedno i otvorio događaj. Posebno je pozdravio i lepim rečima podržao dolazeću predsednicu Anđelu Janković, karakterizujući je kao osobu koja je svojim dosadašnjim zalaganjem i trudom jasno posvedočila da se istinski vodi izrekom „Acta non verba”.

Svečano otvaranje događaje ove godine je obeležilo i intoniranje himne „Bože pravde“ u izvedbi naše dugogodišnje članice Jane Lukić, koja nas je u daljem trajanju programa obradovala sa izvođenjem još dve nacionalne srpske pesme „Tamo daleko“ kao i slavne Dositejeve budnice „Vostani Serbije“.

Nakon govora odlazećeg predsednika naše organizacije, obratio nam se Stefan Morović, predstavnik Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova. Sa ovom institucijom nas već duži period veže dobra i uspešna saradnja koja je nedavno i zvanično krunisana potpisivanjem protokola o saradnji između MSP-a i OSSI-ja. Njegovim srdačnim i ohrabrujućim govorom uverili smo se da će Uprava nastaviti da bude podrška srpskim studentima u inostranstvu.

Nakon govora gostiju usledila je kratka prezentacija ankete o studiranju u inostranstvu u vreme pandemije koju je tokom 2020. godine sproveo dugogodišnji član PR tima organizacije, Đorđe Stojanović. Za sam kraj, kao krunu čitavog događaja usledio je govor dolazeće predsednice OSSI Anđele Janković, u kojem je uputila reči zahvalnosti svima koji pomažu i doprinose radu naše organizacije, navodi se u saopštenju Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here