Facebook/Saša Gajić

Tradicionalna međunarodna kulturno-umetnička manifestacija “Veseli dani srpske dijaspore Slovenije” održana je proteklog vikenda u Ljubljani, uz učešće različitih kulturno-umetničkih društava, književnika i pesnika iz Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Nemačke, Srbije, Republike Srpske i BiH.

Predsednik Saveza srpske dijaspore Slovenije Saša Gajić rekao je Srni da su ovogodišnji 11. po redu “Veseli dani srpske dijaspore” protekli veoma dobro i da su učesnici predstavili bogatstva kulturnog stvaralaštva Srba i tradiciju običaja iz krajeva iz kojih su došli.

Na manifestaciji je promovisana peta zbirka pesama Saše Gajića pod nazivom “Ključ ljubavi”, a o knjizi je govorila magistar srpske književnosti Rajka Golić iz Gradiške, dok su pesme autora govorile Dajana Šikanić, Anđela Tomić i Jovana Nakić.

Derventski novinar Nenad Simić promovisao je knjigu “Ukoričene godine” sa kojom je obeležio 18 godina novinarskog rada, a istovremeno i predstavio Srpski književni klub “Vihor” iz Dervente, čiji je predsednik.

Iz Republike Srpske nastupilo je i Kulturno-umetničko društvo “Duško Trifunović” iz Broda, koje se predstavilo koreografijom iz Kumanova i dobilo veliki aplauz posjetilaca.

U programu su učestvovali i pjesnici Zorka Čordašević iz Nemačke, Mile Kostić iz Srbije, Milan Deronjić iz Doboja i Ana Mitić Stošić iz Srbije.

Proglašena je i Mis kulturnih društava Balkana i EU šesnaestogodišnjakinja Anđela Tomić iz Srbije, prva pratilja je osamnaestogodišnja Dajana Šikanić iz Banjaluke, a druga pratilja je petnaestogodišnjakinja Jovana Nakić iz Rakovca (Bujanovac).

Tokom druženja učesnika manifestacije i brojnih okupljenih gostiju u dvorištu Crkve Ćirila i Metodija u zabavnom delu nastupio je pevač Drago Ninić. Organizovan je i svečani defile učesnika manifestacije ulicama Lubljane na oduševljenje brojnih turista i građana.

U organizaciji manifestacije, osim Saveza srpske dijaspore Slovenije, učestvuje i Udruženje književnika Slovenije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime