Lična arhiva
ZAHVALNI: Dimitrije Baljošević, Hristina Šavelić, Ognjen Bojić sa profesorkom Oliverom Radić

Plemeniti O. V. iz Sidneja dugi niz godina brine o đacima iz Gimnazije Orahovac i redovno im šalje stipendiju od ukupno 480 dolara, koja se deli na četiri učenika. To je velika pomoć za učenike ove škole.

Sve do prošle godine stipendiju velikog dobročinitelja iz daleke Australije primali su Jelena Micić, Stefan Nakalamić, Ognjen Bojić i Hristina Šavelić. Jelena i Stefan su završili četvrti razred i više nisu đaci ove gimnazije.

Stoga su njihova mesta zamenili Dimitrije Baljošević, koji je ove godine postao učenik prvog razreda ove gimnazije i Marija Đorić koja je od septembra krenula u treći razred.

Interesantno je kako nam je javila profesorka srpskog jezika i književnosti Olivera Radić da je humani O. V. ranije pomagao Dimitrijevu sestru Kristinu, koja uskoro završava fakultet, a evo sada i Dimitrija koji sa roditeljima živi u Orahovcu.

Marija takođe živi u Orahovcu, i ima starijeg brata Marka, koji će ove godine na fakultet i dve mlađe sestre Anastasiju i Milicu.

Prema rečima Olivere Radić učenici su zahvalni svim dobrotvorima, a najveću zahvalnost duguju plemenitom O. V. iz Sidneja koji godinama redovno šalje stipendije za po četiri đaka.

Zahvaljujući tome učenicima iz Orahovca olakšani su školski dani i oni uvek izražavaju najdublju zahvalnost dobročinitelju iz daleke Australije.

Prošlu godinu ovu gimnaziju je završilo trinaestoro đaka od prvog do četvrtog razreda, a ove godine ih je manje tj. desetoro.

– Ali slava Bogu dok je i jednog đaka mi ćemo se truditi da očuvamo školu, jedinu gimnaziju na srpskom jeziku u prizrenskom kraju – piše nam profesorka Olivera Radić.

Hvala od srca

Nastava se normalno odvija, škola je topla, imamo grejanje. Deca koja putuju iz Velike Hoče dođu i odu kombijem, bar im ne brinu roditelji da se vraćaju kući pešice što je u ovim uslovima nezamislivo. Osim gospodina O. V. naše đake ove godine stipendiraju Zajednica Radosti moja iz Nemačke, Fransoa i prijatelji iz Francuske, Majk i prijatelji iz Nemačke i Sara Ristić iz Beograda – napisala nam je profesorka Olivera Radić.