Lična arhiva
Hvala do neba: Marija Đorić, Hristina Šavelić, Dimitrije Baljošević i Ognjen Bojić

Plemeniti O. V. iz Sidneja dugi niz godina brine o đacima iz Gimnazije Orahovac i redovno im šalje stipendiju od ukupno 480 dolara, koja se deli na četiri učenika. To je velika pomoć za učenike ove škole.

Sve do prošle godine stipendiju velikog dobročinitelja iz daleke Australije primali su Jelena Micić, Stefan Nakalamić, Ognjen Bojić i Hristina Šavelić. Jelena i Stefan su završili četvrti razred i više nisu đaci ove gimnazije.

Stoga su njihova mesta zamenili Dimitrije Baljošević, koji je ove godine postao učenik prvog razreda ove gimnazije i Marija Đorić koja je od septembra krenula u treći razred.

Kako nam je javila profesor srpskog jezika i književnosti Olivera Radić, humani O. V. je ranije pomagao Dimitrijevu sestru Kristinu, koja uskoro završava fakultet, a sada i Dimitrija koji s roditeljima živi u Orahovcu. Tako su i sestra i brat osetili širinu zlatnog srca plemenitog dobrotvora.

Marija takođe živi u Orahovcu, i ima starijeg brata Marka, koji će ove godine na fakultet i dve mlađe sestre Anastasiju i Milicu.

Prema rečima Olivere Radić, učenici su zahvalni svim dobrotvorima, a najveću zahvalnost duguju plemenitom O. V. iz Sidneja koji godinama redovno šalje stipendije za po četiri đaka.

Zahvaljujući tome, učenicima iz Orahovca olakšani su školski dani i oni uvek izražavaju najdublju zahvalnost dobročinitelju iz daleke Australije, koji ih gane u dušu svojom dobrotom. I roditeljima ovih đaka je to veliko olakšanje da lakše premoste troškove za svakodnevne potrebe svoje dece.

Očuvaćemo školu

Prošlu godinu ovu gimnaziju je završilo trinaestero đaka od prvog do četvrtog razreda, a ove godine će ih biti manje tj. desetoro.

– Ali slava Bogu, dok je i jednog đaka, mi ćemo se truditi da očuvamo školu, jedinu gimnaziju na srpskom jeziku u prizrenskom kraju – piše nam profesor Olivera Radić.