pixabay.com

Odluka slovenačke Agencije za zaštitu konkurencije (AVK) da se Agrokoru privremeno oduzmu deonice Merkatora veći je problem za Sloveniju nego za Hrvatsku.

Ovo je izjavio hrvatski premijer Andrej Plenković, dodajući da je ta odluka nepravosnažna.

“Mislim da je ovo ozbiljniji problem za samu Sloveniju jer je ovakva odluka van svih okvira i praksi”, izjavio je Plenković u Rimu, gde učestvuje na sastanku Centralnoevropske inicijative, prenosi Poslovni dnevnik.

Na marginama sastanka, Plenković je o ovoj je temi razgovarao i sa potpredsednikom slovenačke vlade i bivšim premijerom Mirom Cerarom.

Slovenačka agencija za zaštitu konkurencije je, kako je izvestila STA, privremeno oduzela Agrokoru 70 odsto akcija Merkatora u nastojanju da obezbedi da Agrokor plati kaznu od 53,9 miliona evra koja mu je izrekla u septembru jer nije prijavio toj agenciji preuzimanje slovenačke kompanije za flaširanje vode Kostela 2016. godine.

Plenković je tim povodom rekao da nijedna slovenačka agencija za zaštitu konkurencije nije dosad donela odluku sa tako visokom kaznom i dodao da je ta odluka nepravosnažna i da sledi “proces koji će trajati”.

Naglasio je da je reč o slučaju vezanom za period 2016. godine, pre uvodjenja vanredne uprave u posrnulom hrvatskom koncernu.

“U svakom slučaju, ovakva odluka s takvim iznosom kazne i oduzimanjem deonica apsolutno je neprimerena i povredila je prava kompanije” koja će se sudskim putem žaliti na takvu odluku, naveo je Plenković, odbacivši tvrdnju da je to pitanje vezano za arbitražni spor, prenosi Poslovni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here