pixabay.com
Foto: Ilustracija

U 2021. godini vozače u Austriji očekuju brojne novine, od kojih su neke već stupile na snagu, a pojedine će biti dodatni udar na novčanike. Najpre je poskupela vinjeta za 2021. za 1,5 odsto, tako godišnja vinjeta za putničko vozilo sada košta 92,50 evra, a za motocikle 36,70 evra. Vlasti su najavile da planiraju da stanu na put “jurnjavi” na putevima kroz Austriju i to pre svega povećanjem kazni za prebrzu vožnju, pa čak možda i oduzimanjem vozila onima koji značajno prekorače ograničenja.

Tako okvir za kažnjavanje treba da bude povećan sa aktuelnog najvišeg iznosa od 2.180 na 5.000 evra. Planirano je i spuštanje “praga” za oduzimanje dozvole. Ko u naseljenom mestu prekorači brzinu za 10 kilometara na sat, a izvan naseljenog mesta za 30 do 40 kilometara na sat gubi, prema planu, vozačku dozvolu na dve nedelje. Takođe se razmišlja i o mogućnosti oduzimanje automobila onima koji drastično prekorače ograničenje brzine, a ugrozili su saobraćaj.

Ilegalne trke biće novo krivično delo.

Najveće opterećenje po džepove vozača koji planiraju da kupe novo vozilo je povećanje takse vezane za potrošnju (NoVA). Ta taksa se plaća prilikom kupovine vozila i ona će porasti za gotovo 50 odsto, to jest za vozila koja koštaju 30.000 NoVA će iznositi 300 evra više nego do sada. U julu će NoVA ponovo rasti, a potom jednom godišnje najmanje do 2024. godine. To se tiče pre svega velikih vozila sa većom potrošnjom.

I za dvotočkaše će od 1. jula uslediti povećanje ove takse sa 20 na 30 odsto neto-cene.

Takođe, biće povećan i porez na osiguranje koji će biti viši za 34,56 evra za sve automobile koji budu registrovani od 1. januara.

Od 1. septembra 2021. sva nova vozila moraće da imaju upozorenje za vezivanje pojasa ne samo za prednja sedišta, već i zadnja. Takođe sva nova vozila moraće da imaju radio-prijemnik koji omogućava prijem i digitalnog programa.

Uvodi se i porez na privatno korišćenje službenog vozila. Ko koristi službeno vozilo u privatne svrhe moraće mesečno da plaća cifru koja proizilazi iz troškova nabavke i CO2 emisije.

Dogovor, a ne taksimetar

Od 1. januara stupio je na snagu i novi zakon koji se tiče prevoza putnika. Taj zakon objedinjuje taksiste i vozače drugih prevoznika kao što je Uber, a obavezuje sve one koji se bave tim poslom na polaganje taksi ispita. Što se mušterija tiče, zakon omogućava dogovor oko cene prevoza prilikom naručivanja bez uzimanja u obzir taksimetra, ali i deljenje troškova sa drugim putnicima, koji mogu biti kupljeni usput.

Izjednačavanjem taksista i autoprevoznika, značajno je poskupelo uslugu Ubera i sličnih prevoznika putnika. Platforme kao Bolt ili Uber sada moraju u Beču uračunati osnovnu taksu od 6,60 evra, čime je dosadašnja cena Ubera za kratke relacije već udvostručena. Novi zakon predviđa dve vrste formiranja cena – ko na taksi-štandu ili na ulici zaustavi taksi sa taksimetrom može ući bez pregovaranja cene, i na kraju vožnje platiti šta je izračunato taksimetrom. Drugi način je narudžbina vozila uz unapred dogovorenu cenu. Ova druga mogućnost važiće tek od 1. marta, a do tada Uber vozači ne mogu da nude jeftiniju cenu od taksista.

Dozvola za dron

Od ove godine uvedena je i dozvola za dronove, pa će oni koji se bave puštanjem drona iz hobija morati da imaju dokaz o polaganju ispita. Ispit se sastoji od 40 pitanja, na koja mora biti dato najmanje 30 ispravnih odgovora da bi se dobila dozvola koja važi za celu EU.