MN Press

Fudbalski savez Austrije (OeFB) doneo je zbog pandemije koronavirusa odluku da prekine prvenstvo u svim nižim ligama, dok planira nastavak takmičenja Bundeslige, 2. lige i Kupa.

Predsedništvo OeFB ocenilo je da, zbog aktuelnih ograničenja u cilju suzbijanja pandemije, nije moguće regularno sprovođenje prvenstva.

Od odluke pogođena su sva takmičenja ispod 2. lige u muškom fudbalu, kao i sva u ženskom, a tako i prva liga i kup, a isto važi i za podmladak i futsal takmičenja.

U Kupu ostalo je da se odigra samo finale između red Bul Salcburga i drugoligaša Austrija Luštenau.

– Bilo je veoma teško doneti odluku da pokrajinski savezi prekinu sva takmičenja, ali zbog aktuelne situacije nije postojala alternativa. Zdravlje sportista je najviši prioritet. Mogućnost obnavljanja treninga za najvišu ligu je prvi korak ka normalnosti koji priželjkuju fanovi – podvukao je predsednik OeFB Leo Vindtner.

Austrijski vicekancelar nadležan za sport Verner Kogler najavio je juče da će prvoligaši dobiti mogućnost od ponedeljka da nastave sa treninzima, ali u manjim grupama.

Po uzoru na Nemačku trening će se obavljati u manjim grupama sa uvek istim igračima, kako bi, ako dođe do zaraze bilo moguće izolovati samo jednu grupu.

Takođe je najavio i mogućnost nastavka prvenstva Bundeslige bez publike, ali uz uslov da pred utakmice, u roku od 24 do 48 sati, moraju biti testirani svi igrači i članovi stručnog štaba koji će se naći na terenu.

Za sprovođenje, ali i nabavku testova biće nadležan OeFB, koji to sve mora i da isfinansira, poručio je Kogler. OeFB je naložio Bundesligi da nastavi takmičenje uz ispunjavanje naloženih obaveza.

Finale Kupa treba da se sprovede, ako je to moguće, kao prva utakmica pod novim okolnostima. Što se nižih rangova tiče odlučeno je da ove sezone neće biti ni prvaka, niti ekipa koje ispadaju.

Ukoliko Bundesliga bude prekinuta onda će, na osnovu stanja na tabeli nakon 22 odigranih kola biti odlučeno ko će moći da igra u evropskim takmičenjima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here