EPA/Youssef Badawi
Sirijski vojnici

Snage sirijskog predsednika Bašara al Asada napredovale su u petak na severozapadu države u sukobu s oružanim grupama i pobunjenicima, oslobodivši vojnu bazu koju su izgubile pre više od sedam godina, objavile su nevladine organizacije, prenosi AFP.

Oružane grupe zauzele su 2012. više od polovine pokrajine Idlib i rubne sektore u pokrajinama Alep, Hama i Latakija. Razne pobunjeničke grupe takođe su prisutne u tom području, koje je poslednje veliko uporište gde režim još nema kontrolu u toj ratom zahvaćenoj zemlji.

Sredinom decembra 2019. Asadove snage pokrenule su ofanzivu na Idlib uz pomoć saveznika Rusije.

Nakon “žestoke borbe” protiv oružanih grupa i pobunjenika, sirijski vojnici u petak u zoru oslobodili su bazu 46, koja je 12 kilometara zapadno od Alepa, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR). U toj bazi bile su turske snage, ali se u četvrtak nisu bile povukle iz nje, navodi isti izvor.

Turska pojačanja

Turska, koja se graniči sa Sirijom, a podržava pobunjeničke grupe, drži jedinice na severozapadu Sirije i ovih dana tamo je poslala pojačanje.

Damask želi tom ofanzivom da uspostavi “bezbednosni prsten” oko autoputa koji povezuje Alep sa prestonicom Sirije i koji su vlasti početkom nedelje preuzele u celosti, istakao je direktor nevladine organizacije Rami Abdel Rahman.

Od decembra je više od 800.000 ljudi raseljeno zbog sukoba u toj pokrajini, objavile su UN, dok SOHR navodi da je više od 350 civila poginulo od sredine tog meseca.

U ratu u Siriji, koji je počeo u martu 2011. gušenjem mirnih protesta, poginulo je više od 380.000 ljudi, podsećaju agencije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here