Youtube/Valter Studio
Generalna skupština UN

Vreme je da normalna Srbija krene u ofanzivu, kazao je presdednik Srbije Aleksandar Vučić na Ist riveru u Njujorku, gde prisustvuje 77. zasedanju Generalne skupštine UN.

On treba da govori na generalnoj debati svetskih lidera na kojoj učestvuju 92 predsednika i kraljeva i 58 predsednika vlada, dok ostale države delegacije predstavljaju potpredsednici, vicepremijeri i ministri spoljnih poslova.

Vučić je najavio da će se u narednih pola godine raditi na ostanku, opstanku, i najvažnijim interesima, kao i na stvaranju velikog državotvornog i nacionalnog porekta za napredak Srbije.

– Da se suprotstavimo svim teškim bolestima koje su političkom smislu ophrvale naše društvo. Vreme je da normalna i pristojna Srbija krene u ofanzivu i da izguramo naredna tri-četiri meseca, a onda da vidimo svetlo na kraju tunela i krenemo u konačnu pobedu – poručio je predsednik Srbije i istakao da veruje da će imati za to veliku podršku, kao i da će trudom i radom uspeti da reši teškoće i napravi rezultate za Srbiju.

Zajedno iz krize

Glavna tema zasedanja Generalne skupštine UN, koja je počela 13. i trajaće do 26. septembra proizlazi iz priznanja da je svet danas u kritičnom trenutku zbog složenih i međusobno povezanih kriza, uključujući pandemiju korone, rat u Ukrajini, humanitarne izazove, klimatskih promena, ali i sve veće zabrinutost zbog pretnji globalnoj ekonomiji. UN ističu da je zato neophodno zajednički pronaći rešenja za ove krize i izgraditi otporniji svet za za generacije koje dolaze.

Generalu debatu su već tradicionalno otvorili su predsednici Brazila i SAD. Prema rečima predsednika Vučića, on će održati govor oko šest sati posle podne po lokalnom vremenu (u ponoć po srednjoevropskom). Pre njega će govoriti predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, a posle predstavnik Konga.

– Svi će svetski mediji prenositi Zelenskog. Biće interesantno šta ćemo mi reći, pa će i nas preneti odmah posle Zelenskog – kazao je Vučić i objasnio da se prvo obraćaju šefovi država, a da je slučajnost što će on govoriti posle Zelenskog.

Veliki događaj

Veliki godišnji događaj u UN je, objašnjava za “Vesti” politički analitičar Branko Radun, jeste globalni forum na kome se okuplja veliki broj svetskih državnika, pa tako predstavlja dobru prilika da se čuju drugačiji stavovi.

– Tu se mogu čuti svetski lideri i različita mišljenja o svetskim problemima, a ne samo ona koja gledaju kroz zapadnu optiku. Takođe, svi su na jednom mestu u Njujorku, pa za nekoliko dana može doći do velikog broja susreta, zvaničnih i neformalnih sastanaka – kaže Radun.

On napominje da šefovi diplomatije i ostali članovi delegacije imaju priliku za važnu komunikaciju o pokretanju procesa koji mogu da dovedu do dogovora i posla.

– Razgovori iza kulisa možda su i važniji od zvaničnih. U ovom slučaju reč je o političkom forumu broj jedan u svetu. Nema takvih događaja često – ocenio je Radun.

Putin: Cenim politiku Beograda

Predsednik Vladimir Putin na ceremoniji uručenja agremana ambasadorima stranih država izjavio je da će Rusija nastaviti da produbljuje saradnju sa Srbijom.

– Naše zemlje povezuje strateško partnerstvo koje se oslanja na tradiciju prijateljstva, kulturnu, duhovnu i istorijsku bliskost naših bratskih naroda. Redovno razgovaram sa predsednikom Vučićem, tokom ličnih sastanaka i telefonskih razgovora, o ključnim pitanjima daljeg razvoja saradnje – rekao je Putin i istakao da “ceni napore srpskih prijatelja da sprovode uravnoteženu, nezavisnu politiku na međunarodnoj areni”.

Vučić i Tramp kod Finertija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Njujorku na televiziji Njuzmaks dao intervju u jednoj od kultnih emisija čuvenog autora Roba Finertija. Učestvovao je i bivši specijalni izaslanik SAD za Balkan Ričard Grenel koji je stigao u studio kao prethodnica i dočekao Vučića zajedno sa Finertijem. Odmah posle Vučića gost Roba Finertija bio je bivši američki predsednik Donald Tramp.

Za dan 20 susreta

Neumorni ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je na Ist riveru u samo jednom danu sa 20 šefova diplomatija.

Selaković je imao duže sastanke s šefovima diplomatije Sijera Leonea, Maldiva, Alžira, Uzbekistana, Venecuele, Eritreje i Jordana i seriju kraćih susreta sa kolegama iz El Salvadora, Rumunije , Iraka, Kipra, Libije, Danske, Indije…

“Ministar Selaković upoznao je sagovornike s ekonomskim rezultatima Srbije i uspešno sprovedenim reformskim procesima u proteklih desetak godina, a sa željom da unapređuje bilateralne odnose sa državama širom sveta, na osnovama obostranog uvažavanja i razumevanja, kao i poštovanja temeljnih principa međunarodno-pravnog poretka”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Razgovori u Njujorku, kako je navedeno, bili su prilika i za iznošenje pozicija po pitanju KiM i pojašnjavanje vrednosti na kojima Srbija gradi borbu za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

U planu i Šolc

Predsednik Srbije najavio je da će se tokom boravka u Njujorku sresti i sa savetnikom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom, kao i da bi trebalo da se sastane s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, ali i predstavnicima zemalja Centralne Amerike, Afrike i evropskih zemalja.

Posetu Njujorku srpski predsednik počeo je susretom sa kongresmenkom Klaudijom Teni, kopredsedavajućom srpskim kokusom u Kongresu SAD i članicom Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma. Razgovarali su o jačanju bilateralnih odnosa, evropskom putu Srbije, regionalnim i svetskim pitanjima. Predsednik Srbije kongresmenki Teni je zahvalio na posvećenosti u radu srpskog kokusa, koji dodatno jača odnose SAD i Srbije i doprinosi većem ugledu naše zemlje.

Vučić je pozdravio podršku SAD evropskom putu Srbije i poručio da se nada da će ta zemlja dati podsticaj daljim naporima naše zemlje u pronalaženju održivog dogovora u dijalogu Beograda i Prištine.

Kongresmenka Teni je izrazila je podršku ekonomskoj inicijativi Srbije, Severne Makedonije i Albanije Otvoreni Balkan i najavila posetu delegacije Kongresa Beogradu krajem ove godine.

Ceo Balkan na ručku kod Borelja

Za razliku od prethodne godine kad je bio ograničen broj članova delegacija zbog kovid mera, sada to nije slučaj, tako da se očekuje da će u kompleksu UN na Ist riveru biti između 2.000 i 3.000 ljudi.

Govori svetskih lidera po protokolu traju najviše 15 minuta. Ipak, libijski lider Moamer Gadafi je 2009. godine govorio duže od sat i po, a rekord u dužini govora je postavio bivši kubanski lider Fidel Kastro čije je govor 1969. godiner trajao čak četiri sata i 29 minuta.

Vučić će posle otvaranja Generalne debate imati sastanak sa predsednikom Gvatemale Aleksandrom Eduardom Đamatei Faljom i s kancelarom Austrije Karlom Nehamerom, a onda će prisustvovati neformalnom ručku koji za lidere Zapadnog Balkana priređuje šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj.

Predsednik će takođe održati sastanak i sa predsednicom Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) Betsi Kori, a kasnije i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom. Predviđen je i sastanak s kongresmenom Erikom Svolvelom i još nekim američkim zvaničnicima.