commons.wikimedia/Goldfinger
Ambasada Rusije u Beogradu

Ambasada Rusije u Beogradu danas je povodom godišnjice NATO agresije na SRJ poručila da se takvo zlo ne sme nikad više ponoviti, kao i da se Moskva odlučno zalaže za striktno poštovanje međunarodno-pravnih normi na svim poljima, posebno u rešavanju pitanju Kosova i Metohije.

Uz podsećanje da je odluka o bombardovanju doneta uprkos osnovnim načelima međunarodnog prava, Ambasada u saopštenju navodi da će Rusija nastaviti odlučno da se zalaže za striktno poštovanje univerzalnih međunarodno-pravnih normi, kao što je princip nemešanja u unutrašnje poslove suverenih država.

“U tom kontekstu podržaćemo sve napore koji će doprineti da Beograd i Priština postignu održivo i obostrano prihvatljivo rešenje koje odgovara interesima naroda Srbije i međunarodnom pravu”, navodi se u saopštenju ruske ambasade u Beogradu.

U saopštenju Ambasada podseća da je “tokom 78 dana varvarskog bombardovanja, koje je cinično prikazano kao humanitarna intervencija u ime spasavanja izbeglica, poginulo oko dve hiljade civila”.

Uništen je je takođe značajan deo infrastrukturnih i industrijskih kapaciteta zemlje, porušene su hiljade civilnih objekata.

“Primena municije sa osiromašenim uranijumom dovela je do nepovratnog zaražavanja u nizu regija zemljišta i podzemnih voda”, navodi se u saopštenju i dadaje da je ogromna šteta naneta arhitekturi mira i bezbednosti u Evropi i međunarodnoj stabilnosti.

Ambasada podseća da je nakon Jugoslavije usledila serija operacija uz primenu sile, a pokrenutih pod propagandističkim izgovorima, te da nije bilo sankcija SB UN ili je sledilo “izopačeno tumačenje” mandata koji su Ujedinjene nacije dodelile.

Takođe, podsećaju da su zajedničkim naporima Moskve i Beograda u junu 1999. godine NATO napadi projektilima zaustavljeni, a situacija se u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija vratila na političko-diplomatski kolosek.

Parametri rešavanja kosovskog pitanja definisani su rezolucijom SB UN 1244 koja je i danas u rešavanju tog pitanja ima temeljnu ulogu, navodi ambasada.

Dana 24. marta 1999. godine NATO je uprkos osnovnim načelima međunarodnog prava koji su utvrđeni u Povelji UN, Završnom dokumentu iz Helsinkija i drugim međunarodnim dokumentima otpočeo oružanu agresiju protiv Jugoslavije. “Takvo zlo, kao što je bila agresija NATO-a protiv Jugoslavije, ne sme se nikada ponoviti”, zaključuje se u saopštenju Ambasade Rusije.

3 COMMENTS

  1. A ti Vlado ako si Vlado sto sumnjam po nacinu ti spike se sigurno nemoj javljati, po tebi ovi drugi sto rade po SVIJETU je opravdano?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here