EPA/Kusthrim Ternava

Sjedinjene Američke Države podržavaju napore Zapadnog Balkana u jačanju ekonomske integracije i pozivaju kosovsku vladu da pristupi regionalnim ekonomskim integracijama “otvorenog uma”, prenosi Reporteri.

– Vlada Kosova mora da odlučiti kojim će inicijativama da se pridruži i koje najbolje podržavaju njenu ekonomsku viziju. Ohrabrujemo vladu da otvorenog uma pristupi naporima regionalne ekonomske integracije i da prihvati rešenja koja koja poboljšavaju odnose sa susedima – rekao je portparol američke ambasade u Prištini odgovarajući na pitanja u vezi sa odbijanjem Vlade Kosova da se pridruži inicijativi “Otvoreni Balkan”.

Albanija, Srbija i Severna Makedonija učestvuju u inicijativi “Otvoreni Balkan”, ranije poznatoj kao “mini Šengen” koju su 10. oktobra 2019. vodine u Novom Sadu predstavili čelnici Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Premijer Albanije Edi Rama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev tada su potpisali zajedničko saopštenje, koje se zasnivalo na sprovođenju slobodnog kretanja robe, kapitala, ljudi i usluga.

Na Ekonomskom forumu, održanom 29. jula 2021. godine u ​​Skoplju, Rama, Vučić i Zaev još jednom su pozvali zemlje u regionu da se pridruže sada inicijativi „Otvoreni Balkan“.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala opisala je ovu inicijativu kao “opasnu ideju”, jer se prema njenim rečima stvara utisak da postoji alternativa integraciji u EU.

Iz američke ambasade u Prištini poručili su da je snažnija ekonomska i politička integracija “od suštinskog značaja za trajni mir i prosperitet, i da će takođe, ojačati postojeće napore Kosova da ispuni reforme potrebne za budući pristup EU”.

– Ohrabrujemo Kosovo da traži mogućnosti za smanjenje trgovinskih barijera, povećanje ekonomske konkurentnosti, izgradnju integrisanog regiona i održive ekonomije koja će biti od koristi svim stanovnicima Kosova – rečeno je iz američke ambasade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here