EPA/Boris Pejovic

Američka ambasada u Podgorici pozvala je političke lidere u Crnoj Gori da izbegavaju “zapaljivu” nacionalističku retoriku i da rade zajedno “na putu napred” za zemlju.

Na pitanje Glasa Amerike da li su SAD zabrinute da bi, u svetlu svakodnevnih protesta i rasta političkih i etničkih tenzija, nestabilnost u Crnoj Gori mogla dodatno da se pogorša, iz Ambasade je poručeno da “pažljivo prate situaciju u Crnoj Gori, ali da put napred moraju da utvrde njeni izabrani lideri kroz dijalog i u skladu sa demokratskim procesima”.

“Pozivamo političke lidere da se izdignu iznad identitetske politike, izbegavaju zapaljivu nacionalističku retoriku i rade zajedno u interesu javnosti, da bi ponudili konstruktivan, produktivan put napred za crnogorski narod”, navedeno je iz Ambasade.

Takođe je ponovljen stav da će SAD sarađivati “sa bilo kojom demokratski formiranom vladom koja osigurava napredak Crne Gore na evroatlantskom putu, što obuhvata ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji, jačanje članstva u NATO-u i davanje podrške zajedničkim vrednostima”.

Iz američke ambasade u Podgorici je saopšteno i da u ovom trenutku nema planova za posetu zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara Crnoj Gori, kako su to ranije najavljivali crnogorski mediji.

Eskobar je nedavno rekao da će rešavanje aktuelne krize u Crnoj Gori zavisiti “od lidera zemlje i od glasača”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here