pixabay.com
Moskva

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je danas zabrinutost zbog zaoštravanja situacije na Kosovu, ocenjujući da su postupci kosovskih institucija provokacija čiji je cilj proterivanje Srba sa Kosova.

“Veoma smo uznemireni zaoštravanjem situacije u severnim regionima srpske autonomne pokrajine Kosovo. U suštini, reč je o pokušaju lokalnih Albanaca da zauzmu područja pokrajine naseljena Srbima i da tamo uspostave svoju kontrolu. Ove korake smatramo provokacijom čiji je cilj nastavak etničkog čišćenja i proterivanja Srba sa Kosova“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Rusko ministarstvo takođe poziva vlasti u Prištini da hitno povuku policijske jedinice iz severnih delova Kosova, zaustave sabotaže i ozbiljno se posvete zadacima rešavanja situacije.

“Očekujemo da američki i evropski pokrovitelji Prištine konačno imaju otrežnjujući efekat na svoje štićenike kako bi se izbegao destruktivan scenario koji preti čitavom regionu“, dodaje se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglašava da KFOR i Euleks “ponovo nisu sposobni ili voljni da ispune svoju funkciju održavanja mira i bezbednosti”. Dodaje se da se najnoviji porast tenzija mogao predvideti ako se ima u vidu stagniranje procesa rešenja kosovskog pitanja, prenosi Tass.

“EU koju je Generalna skupština UN odredila da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine nije preduzela opipljive korake da postigne promenu na bolje, dok kosovski lideri kategorički odbijaju da ispune svoje obaveze, uključujući i onu glavnu koja se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština”, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

7 KOMENTARA

  1. JUCER JE GOSPODJA IZ RUSIJE GOVORILA KAO SE RUSIJE NE MIJESA NA BALKANU. KAD ONO GLE U SVE SE MIJESA. PA DOKLE VISE VASIH KONTRADIKTORNIH IZJAVA.

    • VLADO vidim po tvojim komentarima da nema veze sto se svi mesaju i ruše Srbiju.Pocevsi od Siptara ,muslimana ,zapada,Hrvatske itd .
      Ali kad se Rusija oglasi onda je to katastrofa!! Po tvome najbolje bi bilo da Srbi nestanu sa ovoga sveta!!!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime