commons.wikimedia
Vlada Srbije

Povodom pojedinih medijskih navoda o tome da u Republici Srbiji nema dovoljno testova na novi koronavirus oglasila se Vlada Srbije.

Vlada Republike Srbije i Krizni štab za za suzbijanje bolesti kovid 19 obaveštavaju javnost da u Srbiji na zalihama trenutno postoji više od 260.000 takozvanih PCR testova, kao i da se količina raspoloživih testova redovno dopunjava u skladu sa potrebama.

Vlada podseća i da je Srbija, sa više od 400.000 urađenih testova, jedna od zemalja Evrope koja je do sada sprovela najveći broj testova na novi koronavirus.

Građani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od covid 19 (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu) treba da se najpre jave u posebnu ambulantu (kovid ambulanta) matičnog doma zdravlja, gde će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura, urađen brzi test. Tek nakon toga, i uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, građanima će u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi biti urađen besplatan PCR test.

Građani kojima je negativan rezultat PCR testa neophodan zbog putovanja u inostranstvo, mogu uz prethodnu uplatu 6.000 dinara, test uraditi u nadležnim institutima i zavodima za javno zdravlje.

Vlada napominje i da je PCR najskuplja vrsta testiranja, takozvani zlatni standard dijagnostike prisustva virusa u telu, i da se u regularnim uslovima ova vrsta testiranja relativno retko sprovodi, i to isključivo u specijalizovanim, referentnim laboratorijama.

Zbog toga su kapaciteti za PCR testiranje u svim zemljama vrlo ograničeni i sama činjenica da Srbija testira više hiljada građana svakog dana ovim testom, predstavlja veliki uspeh našeg zdravstvenog sistema. Naročito je važno ukazati da je Srbija veoma brzo počela da testira sve građane sa simptomima, dok su neke mnogo razvijenije zemlje taj nivo dostigle mnogo kasnije od Srbije, kao na primer Velika Britanija ili Holandija.

Bez obzira na relativno veliki kapacitet za testiranje koji Srbija poseduje, u sezoni godišnjih odmora je još veći broj zahteva za ovom vrstom testiranja, i zbog toga je na pojedinim lokacijama, sporadično dolazilo do nestašice briseva sa specijalizovanim medijumima, neophodnih da bi se PCR test uspešno realizovao.

Na kraju treba naglasiti i da je PCR test veoma skup i da, na primer, u Austriji košta 190 evra. U Srbiji se test za građane sa simptomima sprovodi besplatno, dok je komercijalna cena testiranja i dalje subvencionisana od strane budžeta Republike Srbije.

Vlada Srbije još jednom apeluje na sve građane da budu odgovorni prema sebi i svojim najbližima, da poštuju mere propisane od strane Kriznog štaba, redovno peru ruke i koriste dezinfekciona sredstva, koriste zaštitne maske u zatvorenim prostorima i održavaju razdaljinu, kako bismo svi zajedno sačuvali sopstveno zdravlji i zdravlje ljudi u našem okruženju.

2 KOMENTARA

  1. Apsolutna laz. Na te brojeve telefona se niko ne javlja ili su konstantno zauzeti. Ogromne su guzve na mestima gde upucujete ljude i svuda ista prica da testova nemaju. Privatnici to ne rade pa ste usmereni na drzavne ustanove. Moja rodbina vec 7 dana pokusava da uradi test zbog putovanja u EU.

  2. Не би се Влада ни оглашавала да није истина! Овим текстом апсолутно ништа нису демантовали, само су додатно урушили ионако никакво поверење у Владу и државне институције. Чињенице су да ко има симптоме (повишена т-ра, кашаљ, малаксалост…) оде у Covid амбуланту, ураде им брзи тест (који је у 95% случајева негативан), а онда лекар са тим налазом саветује карантин и самоизолацију, јер „ти тестови нису поуздани, а Ви имате све симптоме“. А PCR тестова нема (бар их нема тамо где треба да буду)!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime