youtube.com/Vin Weston

Ruski komičari Aleksej Stoljarov i Vladimir Kuznjecov, poznatiji kao Leksus i Vovan, koji su sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim razgovarali telefonom tako što mu su mu se predstavili kao Peter Porošenko i Jens Stoltenberg, izjavili su da im je šef makedonske vlade “zapao za oko” kada je u svojim izjava počeo da napada Rusiju i da se meša u unutrašnja pitanje te države.

Oni su za makedonski portal A1on ispričali da su kontakt makedonske vlade našli na zvaničnoj veb stranici, poslali su, kažu, upit za razgovor telefonom sa premijerom predstavivši se kao Porošenko i Stoltenberg, a već nekoliko sati kasnije dobili su odgovor da Zaev prihvata poziv.

– Nismo znali za Zorana Zaeva prethodno, ali videli smo brojne intervjue u kojima on optužuje Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari vaše zemlje pa smo zaključili da je to dobar razlog da ga kontaktiramo i pitamo. Razlog zašto smo objavili razgovor jeste ta što smo bili na odmoru i imali smo vremena da skupimo sve snimke i objavimo ih zajedno. Prethodno smo bili zauzeti drugim ”žrtvama” – izjavio je Stoljarev.

Kuznjecov, koji je temeljniji u svojim odgovorima, tvrdi da ga je Zaev poslednji put tražio 4. juna ali da se on nije javio zato što je spavao.

Vovan i Leksus, tridesetogodišnjaci, su često meta napada da su povezani sa zvaničnim Kremljom, te da njihove zamke nisu slučajna, već organizovani scenario.

U tom smeru su išle i optužbe Zaeva koji je na konferenciji za medije rekao da je reč o anti-NATO propagandi, o dobro organizovanoj strukturi koja targetira zemlje sa evroatlantskim aspiracijama.

Leksus i Vovan navode da su njihove „žrtve” bile predsednici Francuske, Turske, Crne Gore, Emanuel Makron, Redžep Tajip Erdogan, Milo Ðukanović, premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj, Crne Gore Duško Marković, ali i lideri opozicije u Venecueli Huan Gaido, bivša ambasadorka SAD u OUN Niki Hejli, predsednik EK Žan Klod Junker, kao i visoka predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federka Mogerini.

Makedonija im je, kažu, bila interesantna i zbog nedavne promene imena.

Putina, Trampa i Merkelovu, međutim, nisu uspeli da dobiju na telefon, a na razgovor sa Makronom su čekali dve godine.

Inače, njih dvojica su napisala knjigu „Za koga zvoni telefon“ u kojoj imaju i poglavlje „Balkanska priča“, gde pišu o balkanskim političarima sa kojima su razgovarali.

Kako navode, ovo rade više od pet godina, ali do sada nisu bili pod istragom ni jedne zemlje, te uveravaju da ne rade ništa nezakonsko.

Počeli su sa muzičkim zvezdama i glumcima, a nakon toga su prešli na ozbiljnije svetske teme i „političare koji odlučuju o sudbini čoveka“.

– Naše aktivnosti su zakonske. Nikada nismo bili pod istragom. Nismo umešani u prisluškivanja ili druge ilegalne aktivnosti. Pomoću ”prankova” podržavamo istraživačko novinarstvo. Do Putina još nismo došli, niti do Trampa i Merkelove… Na primer, da bismo razgovarali sa francuskim predsednikom Makronom čekali smo dve godine – kaže Kuznjecov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here