Oglasio se Daut Haradinaj posle hapšenja brata

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Daut Haradinaj

Poslanik u Skupštini Kosova iz Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj objavio je fotografiju na svom nalogu na Fejsbuku iz vremena rata na Kosovu, na kojoj su njegov pokojni otac, on i brat od strica Nasim Haradinaj, koji je juče popodne uhapšen u Prištini u akciji Euleks policije i predat Specijalnom sudu u Hagu.

Na fotografiji koja je objavljena Daut i Nasim su u maskirnim uniformama OVK.

Zamenika predsednika Organizacije ratnih veterana OVK Nasima Haradinaja uhapsili su službenici specijalnih snaga, dok je išao ka televiziji T7 na intervju, javila je Gazeta Ekspres. Sve se desilo nekoliko sati posle hapšenja Hisnija Gucatija, koji je predsednik organizacije veterana.

Haradinaj je, kako navode, odbio da uđe u automobil Specijalnih istražitelja i sačekao je dok nisu stigli pripadnici kosovske policije.

Za hapšenje je optužio novinara Vehbija Kajtazija.

Gucati uhapšen zbog zastrašivanja svedoka

Predsednik Organizacije veterana OVK Hisni Gucati, kojeg su juče uhapsili istražitelji Specijalnog suda, optužen je za zastrašivanje svedoka, osvetu i odavanje tajni suda, piše Reporteri.

To je saopštilo nekoliko sati nakon hapšenja Specijalizovano tužilaštvo.

Kancelarija specijalizovanog tužioca izjavila je da se Gucatiju ova dela stavljaju na teret u skladu sa Krivičnim zakonikom Kosova, član 15 stav 2 specijalizovanih veća i Kancelarije specijalizovanog tužioca.

Protiv njega je raspisana poternica zbog krivičnih dela “protiv sprovođenja pravde, odnosno zbog zastrašivanja svedoka, osvete i kršenja tajnosti postupka”, koja pominje i konferencije za štampu.

– Postoji osnovana sumnja da je Gucati održao tri konferencije za štampu 7., 16. i 22. septembra 2020. godine, gde je medijima distribuirao ili stavljao na raspolaganje informacije i poverljiva i nejavna dokumenta u vezi sa radom Kancelarije Specijalizovanog tužilaca i nije intervenisao kada je Nasim Haradinaj pomenuo ime svedoka i pružio informacije o mestu gde živi i druge lične podatke – navodi se u poternici za Gucatijem.

Za prvo pojavljivanje Gucatija pred pretpretresnim sudijom, Specijalizovana veća kažu da će to objaviti kasnije.

Neposredno nakon hapšenja Gucatija, advokat Organizacije veteran OVK Tome Gaši rekao je da „na osnovu odluke koju smo videli, može biti verovatno da je Gucati uhapšen zbog onoga što sud smatra ometanjem pravde”.

Putem saopštenja za štampu, Specijalizovano tužilaštvo je navelo da su Evropska misija vladavine prava (EULEKS) i kosovska policija pružili operativnu i logističku podršku Specijalizovanom tužilaštvu tokom hapšenja Gucatija.

Gucati je uhapšen u kancelarijama Organizacije veterana OVK juče, gde su tokom dana službenici Euleksa i Specijalno tužilaštvo obavili raciju.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime