EPA
Havijer Solana

Nekadašnji generalni sekretar NATO i bivši visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije, Havijer Solana, pozvao je Crnu Goru da povodom 15 godina od osamostaljenja od zajedničke države sa Srbijom gleda napred, jer je, kako je naveo, istorija već na njena ramena stavila dovoljno tereta.

Solana misli da nije dobar trenutak da se ponovo pokreću ti problemi.

– Dakle, molim sve građane Crne Gore, kao prijatelj, da budu vrlo oprezni. Bilo bi tužno kad ne biste mogli održati solidarnost među sobom i slaviti svoju zajedničku prošlost – rekao je Solana.

Smatra da je, kako navodi, tužno što već postoje ideje o prekrajanju prošlosti nakon tako kratkog vremenskog razdoblja.

– Dakle, molim vas, nemojte poništavati napore koji su već uloženi i pokušajte nastaviti s idejom koju ste imali, a to je bila – Evropska unija – rekao je.

Solona je, inače, kao tada visoki predstavnik vodio pregovore sa liderima SRJ, Srbije i Crne Gore.

Ocenjujući današnju situaciju na Balkanu, podseća da je raspad SFRJ bio dramatičan i izazvao je, kaže, toliko ozbiljne probleme, duboko ukorenjene u narodu, toliko ozbiljne da među balkanskim narodima ni nakon trideset godina još nisu rešeni.

Opširno govoreći o istorijatu koji su doveli do osaostaljenja Crne Gore od zajedničke države sa Srbijom, Solana kaže da je ta država danas već 15 godina nova država na Balkanu i razvija, kaže, svoj politički život, ekonomiju i sve ostalo.

Vačno je, ističe, gledati napred.

– A gledati napred znači nastaviti posvećeno raditi na približavanju Crne Gore Evropskoj uniji, imati najbolje moguće odnose i pokušati što više sarađivati, a ne uvek osvrtati se na ono što se dogodilo u prošlom veku. Razumem važnost nekih istorijskih pitanja, ali danas smo ipak u 21. veku – rekao je Solana.

Komentarišući promenu vlasti u Crnoj Gori, Solana kaže da bi se moglo reći da su “ovo manifestacije poteškoća i problema na Balkanu”.

– Kada jedna zemlja ostvari svoj san, ili barem san većine u toj zemlji, a situacija nije dovoljno čvrsta da se demokratski održi ta linija – to nije dobra vest. Govoreći kao građanin Evropske unije, nisam baš srećan. Ne vidim da se takve stvari događaju u starijim članicama EU – naveo je.

Na pitanje da li vidi opasnost po crnogorsku nezavisnost od probuđenih i obnovljenih ideja o tzv. Srpskom svetu, što je, kako se navodi, samo drugo ime za “veliku Srbiju”, Solana je odgovorio:

– Nadam se da ne. Sa Srbijom morate pametno da se nosite. Opet, Balkan je Balkan. Komšije će zauvek biti komšije, geografija se neće menjati – geografija Balkana je geografija Balkana. Političke podele mogu biti različite, ali ljudi su isti i žive zajedno jedni pored drugih. Ako nađete način da živite u miru – zadržite ga – savetuje Solana.

A na pitanje kako vidi budućnost Balkana, on kaže da bi voleo da ga vidi kao deo EU.

Kada je reč o otvorenim pitanjima na Balkanu i odnosa EU prema tome, Solana kaže da misli da se Evropska unija tim pitanjem bavi inteligentno.

O budućnosti Balkana i o tome ko koči evropski proces, Solana kaže da to nije slučaj, već da je u pitaju tehnički zastoj u pregovorima sa, kako je rekao, nekim elementima politike, ali ne politike prema Balkanu, već politike unutar same Unije.

5 COMMENTS

  1. Po ovom zlocincu svijet bi trebao da zaboravi sta su fasisti radili na Balkanu i cijelom svijetu, eeee nemoze! Neka on prvo odgovori na pitanje, kada ce NATO bombardovati njegovu Spaniju jer je nije dozvolila katalonskim separatistima da se odvoje od Spanije. Pojam “Velika Srbija” je NATO-izmisljotina zarad ostvarenja vlastitih tertorijalnih pretenzija na Balkanu, sve ostalo su lazi. Na kraju krajeva vidimo danas sta je od nekada jake SFRJ ostalo: male i nebitne banana-drzavice cisto samo kao vazali 4.rajha. Fuj!

  2. Po ovom zlocincu svijet bi trebao da zaboravi sta su fasisti radili na Balkanu i cijelom svijetu, eeee nemoze! Neka on prvo odgovori na pitanje, kada ce NATO bombardovati njegovu Spaniju jer je nije dozvolila katalonskim separatistima da se odvoje od Spanije. Pojam “Velika Srbija” je NATO-izmisljotina zarad ostvarenja vlastitih tertorijalnih pretenzija na Balkanu, sve ostalo su lazi. Na kraju krajeva vidimo danas sta je od nekada jake SFRJ ostalo: male i nebitne banana-drzavice cisto samo kao vazali 4.rajha. Fuj!

  3. Mi smo ziveli u miru a onda ste dosli vi i nametnuli nam rat.
    Crna Gora nezavisna a vec od prvog dana na vlasi je jedan covek.Taj isti je tu bio i pre nego sto je bila nezavisna.
    Dali je stvarno nezavisna?
    Tako je i sa dtugim republikama bivse Juge.
    To ste doneli tamo neki vi koji nam nedaju da zivimo u miru.
    Malo je bio jedan Tito, sad bi da svaka republika bivse Yuge ima svog Tita.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here