EPA-EFE/Aleksey Nikolskiy
Vladimir Putin

Širenje NATO na istok na račun postsovjetskih republika, uključujući Ukrajinu, je beskonačno i veoma opasno, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom sastanka sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

Putin je na početku razgovora rekao Lavrov da Ministarstvo spoljnih poslova treba da iznese svoje stavove o odgovorima koje je Rusija dobila na predloge upućene američkim kolegama u Vašingtonu i kolegama iz Severnoatlantske alijanse u Briselu.

Radi se o bezbednosnim pitanjima u Evropi i odgovorima na zabrinutost Rusije vezane za “beskonačno, po našem mišljenju, i veoma opasno širenje NATO na istok, sada već na račun bivših republika Sovjetskog Saveza, uključujući i Ukrajinu”, objasnio je predsednik.

– Znam da je takva analiza urađena, radili ste i sa kolegama iz drugih resora i ministarstava i, naravno, voleo bih da čujem vašu analizu i vaše predloge u vezi sa reakcijom na odgovore dobijene iz Vašingtona i Brisela – dodao je šef države.

Negativni odgovori SAD

Šef ruske diplomatije rekao je da je odgovor SAD na ključne ruske predloge o bezbednosti negativan.

– Poslali su nam odgovore – odgovor SAD i odgovor Severnoatlantske alijanse. Pažljivo smo ih proučili zajedno sa našim kolegama u međuresorskom formatu. Pre svega nas zanima odgovor Sjedinjenih Američkih Država, jer svi shvataju ko igra glavnu ulogu u rešavanju ovih pitanja u zapadnom taboru – rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, o ključnim pitanjima koja je postavila Rusija (neširenje NATO, neraspoređivanje udarnog naoružanja i vraćanje vojno-političke konfiguracije u Evropi na pozicije iz 1997. godine) odgovor je negativan.

– Naravno, ne možemo da budemo zadovoljni zbog toga – istakao je ministar.

Putin i Lavrov su se sastali kako bi razgovarali o odgovoru SAD i NATO na njihov odgovor na bezbednosne garancije.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa SAD o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi. Krajem januara SAD i NATO uputili su Moskvi pisane odgovore na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama.

1 COMMENT

  1. Ovom kurvanjskom sirenju se treba sto pre suprostaviti. Ne diplomatijom. Cenu su postavili stariji i to se mora uzeti u kalkulaciju. Oni su izbegavali rizik i ostavljali ga naslednicima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here