EPA
Džim Čalmers i Kejti Galager

Država će intervenisati na energetskom tržištu s paketom olakšica, koje bi tokom sledeće godine trebalo da smanje cenu računa za struju i gas.

Plan Nacionalnog kabineta, koji je predložila Savezna vlada, usvojen je u četvrtak na vanrednoj sednici Parlamenta.

Kao i što se očekivalo, vlada je uspela u nameri da novi zakon prođe u Parlamentu, zahvaljujući podršci Zelenih.

Prema zakonu, na godinu dana se ograničava veleprodajna cena gasa na 12 dolara po gigadžulu, a veleprodajna cena uglja biće privremeno ograničena na 125 dolara po toni.

Ujedno se uvodi obavezni kodeks ponašanja za tržište gasa, kao i pomoć primaocima različitih subvencija za račune za utrošenu energiju.

Očekuje se da će ove mere smanjiti račune za struju u proseku za 230 dolara po domaćinstvu tokom sledeće godine.

Inače, ovo predstavlja intervenciju bez presedana na energetskom tržištu, a sve u pokušaju da se ublaži rast cena energenata.

Liberali glasali protiv

Ministarka finansija Kejti Galager rekla je u Parlamentu da će te mere pomoći da se smanji trošak nastao usled povećanih cena energije, koji je podstaknut ratom u Ukrajini.

– Ovi nacrti zakona su posebno dizajnirani da ublaže pritisak na domaćinstva, da se zalažu za radna mesta, za industriju i za proizvodnju. Mi kao vlada imamo odgovornost da se nosimo sa situacijom koja se odvija u poslednjih šest meseci – naglasila je ministarka.

Savezni blagajnik Džim Čalmers je rekao da je vlada u razgovorima s nadzornim telom potrošača o najboljem načinu da se utiče na cene energenata.

On je u Parlamentu izjavio da je ovo način da poslanici podržavanjem predloga vlade pomognu Ozijima, koji se suočavaju sa neodrživim i neprihvatljivim poskupljenjem energije.

– Bez intervencije države očekuje se da će u narednoj finansijskoj godini maloprodajne cene gasa porasti za dodatnih 20 odsto, a cene električne energije za dodatnih 36 odsto – istakao je blagajnik.

Pored toga je rekao da vlada poštuje ulogu gasne industrije u australijskoj ekonomiji, ali da ima odgovornost da pronađe rešenje za zaštitu građana od povećanja računa.

Međutim, opozicioni lider Piter Daton, čija stranka je glasala protiv zakona, rekao je da podržava mere kako bi se olakšalo Australijancima da plate račune za utrošenu energiju, ali da ne želi intervenciju na tržištu.

S druge strane, premijer Entoni Albaneze je naglasio da je bivša koaliciona vlada bila “zavisna od moći i beznadežna u oblasti energetike“.

Koliko se umanjuju računi?

Trezor predviđa da će ograničavanje cena energenata za 230 dolara umanjiti očekivano povećanje cena na prosečnom računu za struju domaćinstava u 2023. godini.

S druge strane, ABC je upravo na osnovu podataka Trezora procenio da će prosečni račun domaćinstava porasti za po 700 dolara do sredine 2024. u poređenju sa junom ove godine.

Naime, Trezor nije otkrio svoj kompletan model, ali ABC procenjuje, na osnovu brojki koje su objavljene, da će to značiti povećanje sa podrazumevanih godišnjih troškova od 1.474 dolara u junu 2022, na godišnji račun od 2.176 dolara do kraja sledeće finansijske godine.

Trezor, pak, kaže da će ograničenja cena smanjiti taj račun za 230 dolara. To sugeriše da je prosečno domaćinstvo trebalo da plati 2.406 dolara sledeće godine bez intervencije i pre bilo kakvih beneficija.

Olakšice za račune za energiju od tri milijarde dolara obuhvataju ljude koji primaju pomoć savezne vlade i donekle će pomoći da se pokriju povećanja troškova.

Međutim, ta podrška neće proći najranije do aprila, pošto savezna vlada radi sa svakom od država i teritorija na tome kako da realizuje program, ali se očekuje da će se to uraditi direktno – putem smanjenja računa za struju.

U međuvremenu, raste broj ljudi koji se suočavaju sa teškoćama da plate svoje račune za struju.

Prema najnovijem ažuriranju tržišta od strane Australijskog energetskog regulatora, broj potrošača koji se suočavaju sa finansijskim poteškoćama u plaćanju računa za struju porastao je za 11,7 odsto.

Kako smanjiti inflaciju

Savezna vlada poručuje da će direktnim olakšicama kroz račune smanjiti inflaciju za 0,5 odsto, dok bi u slučaju isplaćivanja gotovine građanima, kako bi platili utrošenu struju, inflacija mogla da se dodatno podstakne.

Međutim, opozicija i gasna industrija tvrde da će ograničenja cena dugoročno povećati troškove, pošto kompanije povlače snabdevanje sa domaćeg tržišta i kažu da je jedino rešenje da se više gasa stavi na mrežu.

Stav industrije

Predsedavajuća Australijskog energetskog regulatora, Kler Sevidž, rekla je da energetski ugovori za sledeću finansijsku godinu već idu u pravom smeru, ublažavajući strah da će cene “vinuti u nebo“.

Sevidž smatra da je vladin model, koji pokazuje da će cene biti 230 dolara manje od očekivanih, skoro tačan.

Velike gasne kompanije su odustale od laburističkog plana za obavezni kodeks ponašanja nametnut sektoru, za koji kažu da je dokaz da vlada ne namerava da ograničenja cena budu privremena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here