Ograničiti taktičko nuklearno naoružanje u Evropi

0

Dve zemlje, članice NATO, pozdravile su to što su dve sile, koje poseduju 95 odsto nuklearnog oružja u svetu, obnovile napore za nuklearno razoružanje i pozvale na razgovore o ograničavnju taktičkog nuklearnog oružja kraćeg dometa, javio je Rojters.

"Predlažemo pristup korak po korak, uključujući i transparentnost i jačanje poverenja, kao i uravnoteženo i uzajamno smanjenje naoružanja", istakli su ministri spoljnih poslova Jonas Gar Ster i Radoslav Sikorski u zajedničkom saopštenju.

Sikorski je u govoru koji je održao u Nobelovom institutu u Oslu naveo da Rusija u Evropi ima između 2.000 i 3.000 taktičkog nuklearnog oružja, dok ih SAD imaju oko 300.

"Ovo oružje (taktičko nuklearno naoružanje) je do sada skrivano iz vojnih razloga i bilo je takođe izvan diplomatskog delokruga delovanja. Sad ćemo ga izvući na videlo", rekao je Ster.

Ster i Sikorski su izjavili da će na sledećem sastanku NATO-a u Estoniji tražiti razgovore u okviru Alijanse o ovom predlogu.

Predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Dmitrij Medvedev i Barak Obama, potpisali su juče u Pragu Sporazum o daljem smanjenju i ograničenju stateškog naoružanja, tzv. "novi START", koji će Rusiji i SAD omogućiti da svoje nuklearne arsenale smanje za oko trećinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here