Youtube/RT Caribrod
Foto: Ilustracija

I dok većina gradskih domaćica muku muči sa nekoliko muškatli, Mladena Gojković sve što posadi to i nikne – bez problema. Kada je sa sela dobila seme tikve, nije se dugo dvoumila i u baštici iza zgrade koja se nalazi u centru Čačka, posadila ovo povrće. Iako nije imala nikakva očekivanja, dan po dan i njena tikva dostigla je težinu od 30 kilograma, sa vrežom dugom čak 27 metara.

– Ja sam posula seme i nisam očekivala nikakav plod, sada je ova moja tikva prava atrakcija jer se nikad nije dešavalo da u centru grada ovako nikne i još sa tako dugačkom vrežom, jer su one obično dugačke oko sedam metara, a moja tri puta duža. Ovoliko je porasla, a da nisam koristila bilo kakvu prihranu, pa možemo reći da je ovo prava organska, ali gradska tikva – kaže uz osmeh Mladena.

Ova Čačanka nadaleko je poznata kao žena zlatnih ruku, pa komšije u šali kažu da nema toga od čega ona ne može da napravi čudo. Ogromnu tikvu zagledaju brojni prolaznici, a vrlo često se i fotografišu pored ovog neobičnog zasada.

– Očekujemo da na jesen ona bude potpuno zrela, prvo ću ja da je probam da vidim da li je dobrog ukusa, a ako bude dobra onda će se praviti pite, ali i sokovi za komšije. Ovakva vrsta tikve je specifična pa može i da se peče, a to ume da bude vrlo ukusno – rekla je Mladena.

Biće pite za celu zgradu

Sudeći po trenutnoj težini, ova tikva biće dovoljna da se od nje napravi pita za celu zgradu. Mladena kaže da očekuje rod i sledeće godine, jer je ova peca postala simbol dvorišta u centru Čačka.