Lična arhiva
U PATRIJARŠIJI DOBILI GRAMATE: Poklonici sa patrijarhom Teofilom

Odbor SPKD Prosvjeta iz Beča organizovao je, kao i ranijih godina, izlet za prijatelje i zainteresovane, a ovaj put je to bilo više od izleta, pošto se radilo o pravom pokloničkom putovanju u Jerusalim i Svetu zemlju, uz blagoslov episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja.

Ruta, koja je odabrana, bila je veoma zanimljiva – Jerusalim sa svetinjama, Vitlejem, Gora Tavor, reka Jordan, Jerihon, Jafa, Mrtvo more…

Od sletanja u Tel Aviv pa nadalje članovi Prosvjetine grupe su zajednički i sa velikim entuzijazmom ispunjavali pripremljeni program, obilazili znamenite istorijske predele, brojne drevne crkve, manastire i druge svetinje, kao što je na hadžiluku i red.

Tokom osmodnevne ture bilo je mnogo druženja, šala i anegdota, a još više emotivnih i ozbiljnih razgovora, zajedničkih molitvi i novog duhovnog iskustva.

Iako je vreme bilo vrlo toplo, oko 30 stepeni, spas su nudili klimatizovani autobus i sveže večeri u hotelima, posebno pored Galilejskog jezera, gde su svi probali Petrovu ribu, koja živi samo u tom jezeru.

U reci Jordan se većina grupe, po tradiciji, pogružila, a poseban doživljaj bilo je kupanje u talasima Mrtvog mora, u kojima zaista ne može da se potone.

Uživalo se u nestvarnom miru, skladu fresaka i lepoti hramova, bili oni duboko u Judejskoj pustinji, Nazaretu, Vitlejemu ili Jerusalimu. Gde god je bilo prilike, čitani su odgovarajući delovi iz Svetog pisma, koji su na poseban način upotpunjavali i zaokruživali doživljaj. Susreti sa tamošnjim monasima i monahinjama, ali i običnim svetom bili su zaista inspirativni, a neki od njih i vrlo značajni.

Članove Prosvjete iz Beča na pokloničkom putovanju u Svetoj zemlji, primio je u svečanoj sali Jerusalimske patrijaršije patrijarh jerusalimski Teofilo.

Umesto desetak minuta susret je trajao više od 45 minuta, a na pozdravne i mudre reči patrijarhove koje su se ticale potrebe očuvanja vere i identiteta i otpora globalizmu, odgovorio je Srđan Mijalković, koji je zahvalivši na dobrodošlici, pomenuo patnje pravoslavnih hrišćana na Kosovu i Metohiji i zamolio patrijarha Teofila da svoje molitve i napore na podršci pravoslavlju posebno posveti i njima.

U patrijaršiji su poklonici koji su želeli dobili gramate koje potvrđuju da su obavili hadžiluk.

Duhovnik

Kao duhovnik grupu je pratio otac Krstan Knežević, sveštenik u penziji i član Prosvjete. On već godinama odlazi u Svetu zemlju i ima mnogo iskustva u tome.

Kolo na brodu

Tu je organizovana i tura brodom, a igrom slučaja, kapetan broda bio je naš čovek, iz Srbije, koji već 30 godina živi u Izraelu. Uz intoniranje srpske himne, zavijorila se i naša zastava, a potom, spontano zapevalo i zaigralo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here