pixabay.com
Prag

Oko 70.000 ljudi izašlo je danas na ulice Praga da protestuje protiv vlade, tražeći od vladajuće koalicije da uradi više po pitanju kontrole povećanja cena energenata, a takođe su digli glas i protiv Evropske unije i NATO.

Organizatori demonstracija, koji dolaze iz brojnih desničarskih grupa, zatim, manjih grupa, među kojima je i Komunistička partija, rekli su da Češka treba da bude vojno neutralna i da treba da obezbedi direktne kontakte sa dobavljačima gasa, uključujući i Rusiju, preneo je “Rojters”.

Policija je saopštila da je oko podneva bilo oko 70.000 demonstranata.

– Cilj naših protesta je zahtev za promenama, želimo da se reši pitanje cena energenata, posebno struje i gasa, jer ako se ne reši, to će uništiti našu ekonomiju ove jeseni – rekao je jedan od organizatora Jirži Havel za sajt iDNES.cz.

Premijer Petr Fijala, koji vodi koaliciju sačinjenu od pet partija, rekao je za “CTK njuz” da demonstrantima u srcu nisu bili najbolji interesi za državu.

– Demonstracije na trgu Venceslas su sazvale snage koje su proruske, bliske ekstremnim stavovima i rade protiv interesa Češke – kazao je Fijala.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here