OKS: Đoković i posthumno Veličković najbolji u 2020. godini

Foto: MN Press
Bobana Momčilović Veličković

Novak Đoković i strelkinja Bobana Momčilović Veličković, posthumno, proglašeni su za najbolje sportiste Srbije za 2020. godinu u tradicionalnom izboru Olimpijskog komiteta Srbije (OKS).

Ove godine nije bilo svečanoasti, pa su najbolji proglašeni u specijalnoj emisiji na RTS-u.

U kategoriji najuspešniji mladi sportista, prestižno priznanje je osvojio je hokejaš Matija Dinić. Specijalno priznanje za ostvarene rezultate dobila je mlada džudistkinja Andrea Stojadinov.

Priznanje “Olimpijsko srce – general Svetomir Đukić” za doprinos olimpizmu i jačanju olimpijskog pokreta posthumno je dodeljeno profesorki Ivanki Gajić.

Usled situacije sa pandemijom virusa Covid – 19, najveći broj međunarodnih reprezentativnih ekipnih takmičenja je odložen, te naši timovi nisu bili u prilici da ostvare kriterijumske rezultate za osvajanje trofeja.

Iz tog razloga, nisu dodeljena priznanja najuspešnijem muškom i ženskom timu.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković istakao je da je iza srpskih sportista, kao i iza cele planete, ostala jako teška godina, ali da u novu, olimpijsku godinu, ulazimo sa puno optimizma i želje za dobrim rezultatima u Tokiju.

– Iza nas ostavljamo izazovnu godinu koja je trebalo da bude olimpijska i koja je trebalo da nam donese mnogo sportskih uspeha i radosti. Okolnosti su, međutim, uslovile da realnost bude sasvim drugačija – rekao je Maljković.

On je posebno istakao napor srpskih sportista da se i u jako teškim uslovima nadmeću na takmičenjima pod zastavom svoje zemlje.

– U olimpijsku godinu ulazimo odlučno i hrabro, ka novim izazovima, ka novim takmičenjima i kvalifikacijama za Olimpijske igre. Pogled nam je uprt ka Tokiju i ka najvećoj planetarnoj smotri vrhunskih sportista. Čim se sport oporavio i kada se opet uspostavio sistem takmičenja, srpski sportisti obradovali su naciju medaljama , što pokazuje veliku odlučnost i želju da se ponosno nadmeću pod zastavom svoje zemlje.

Nema sumnje da nas čekaju izazovni meseci u olimpijskoj godini, poručio je prvi čovek OKS.

– Trenutno je 64 naših sportista ostvarilo plasman na Olimpijske igre, a obzirom da nas tek čekaju mnoga kvalifikaciona takmičenja, sigurni smo da će se broj kvalifikovanih sportista za Igre uvećati – istakao je Maljković.

Bobana Momčilović Veličković, je u februaru osvojila zlatnu medalju, na Evropskom prvenstvu održanom u Vroclavu u disciplini vazdušni pištolj 10 metara.

Trofej je suprugu Bobane Momčilović Veličković, Miroslavu Momčiloviću, dodelio predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković. Suprug preminule olimpijke zahvalio se u ime porodica Momčilović I Veličković Olimpijskom komitetu Srbije.

Titulu najuspešnijeg sportiste za proteklu godinu dobio je Novak Đoković. Ovo je ukupno deveto priznanje Olimpijskog komiteta Srbije za najboljeg sportistu koje je otišlo u ruke najboljeg tenisera sveta, a treće uzastopno. Zbog obaveza na Australijan Openu, Novak Đoković nije bio u mogućnosti da lično primi trofej, te će trofej biti uručen naknadno.

Specijalno priznanje Olimpijskog komiteta Srbije za 2020. godinu, koje je dodelila potporedsednica OKS Milica Mandić, dodeljeno je mladoj džudistikinji Andrei Stojadinov, koja je u roku od mesec dana osvojila tri medalje na evropskim prvenstvima. Specijalno priznanje Andrei uručila je potpredsednica OKS, Milica Mandić.

Priznanje za najuspešnijeg mladog sportistu dobio je hokejaš Matija Dinić. Odlukom Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije, od ove godine trofej za najboljeg mladog sportistu nosiće ime preminule olimpijke i zvaće se “Trofej Bobane Momčilović Velićković”.

Mladi Matija Dinić predstavljao je Srbiju na Olimpijskim igrama mladih u Lozani, u novoj disciplini “Hokej na ledu 3 na 3”. Matija je u disciplini u kojoj se sastaju mešovite ekipe, sjajnim nastupima svoj tim vodio do srebrne medalje i tako obradovao sportsku javnost u našoj zemlji. Trofej Matiji Diniću uručio je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković.

Najuspešniji trener za 2020. godinu po izboru Olimpijskog komiteta Srbije je Jasna Šekarić, trener najuspešnije sportistkinje Bobane Močilović Veličković, koja je osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu. Trofej za najuspešnijeg trenera Jasni Šekarić je dodelio potpredsednik OKS, Žarko Zečević.

Pre tri godine Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije doneo je odluku da se uvede trofej Olimpijsko srce “General Svetomir Đukić” namenjen ljudima koji ceo svoj život posvete sportu i u svom društveno – sportskom radu ostave trajne rezultate.

Komisija za dodelu priznanja i Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije doneli su odluku da ove godine trofej posthumno bude dodeljen Ivanki Gajić, dugogodišnjoj dekanki Fakulteta za sport Univerziteta Union – Nikola Tesla. Trofej je Bojanu Sekuliću, predsedniku Saveta Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, predao predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime