Okupacioni komesar – Ričard Grenel

Lj. Ivanović - Vesti
0
EPA-EFE
Ričard Grenel

Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel (53) koga je predsednik Donald Tramp imenovao za specijalnog izaslanika u dijalogu Beograda i Prištine, čovek je koji je navikao da i u Berlinu lupa šakom o sto.

Grenel važi za Trampovog razgrtača, čoveka bez dlake na jeziku i bez zadrške kada se treba umešati u nemačku unutrašnju politiku. On skače na naredbu, ne pita predsednika da li je to mudro.

Grenel nema iskustva diplomate, njegov glavni kvalitet je lojalnost predsedniku i agresivnost koju šef Bele kuće toliko voli. Postao je prvi deklarisani homoseksualac koji je zauzeo važno mesto u Trampovoj administraciji. Još nije ni seo u fotelju ambasadora u Berlinu, a već je iznervirao domaćine intervjuom za desničarski portal Brajtbart.

Rekao je da je njegov cilj jačanje “konzervativnih snaga u Evropi”, aludirajući na Viktora Orbana, Matea Salvinija i njegovog omiljenog – Sebastijana Kurca. Od prvog dana je Nemcima delio lekcije i pretio.

Tako je zahtevao od nemačkih privrednika da ne sarađuju sa Iranom, pretio sankcijama svima koji učestvuju u projektu gasovoda Severni tok 2, i tražio od Nemačke da umesto ruskog kupuje američki gas. Onda je još rekao da će SAD ograničiti obaveštajnu saradnju sa Nemačkom ukoliko Nemci ne isključe kineski Huavej iz izgradnje 5G mreže i tako redom.

Grenel je svoju orijentaciju davno obelodanio , a sa svojim partnerom Metom Lešejom je u dugogodišnjoj emotivnoj vezi, pa se tako neretko pojavljuju zajedno na različitim političkim skupovima.

Poznato je da je Grenel bolovao od limfoma i kroz tu tešku bolest njegov partner je sve vreme bio uz njega. I pobedio je opaku bolest.

Gostujući zajedno u jednoj emisiji, Met je govorio o tome kako su došli na ideju da naprave aplikaciju koja bi mogla da pomogne ljudima koji boluju od najtežih bolesti, ali i njihovim porodicama.

Tada je rekao: “Kada vidite koliko pati neko koga toliko volite, onda nemate sumnje da ćete dati i više nego sve od sebe da mu pomognete.”

Grenel, uprkos svemu tome nastavlja da radi na svojoj kampanji za LGBT zajednicu, te je na zgradi američke ambasade u Berlinu pored američke, raširio i zastavu duginih boja.

To možda ne bi bilo čudno uopšte da američka administracija nije naredila svim ambasadama širom sveta da ne dižu LGBT zastave iznad američke.

Ipak, Grenel je u toj situaciji našao kreativno rešenje pa je zastavu duginih boja stavio na jedan manji jarbol ne na isti sa američkom zastavom.

Baš zbog toga i načina na koji deluje Grenel je potpuno “odbačen” u Nemačkoj, ili kako to njihova javnost karakteriše “politički izolovan”. Nemački mediji su ga osuđivali više puta zbog njegovog mešanja u unutrašnje teme ove zemlje, a mnogi su govorili da zapravo “uloga ambasadora nije da poveže dve zemlje, već da širi uticaj svoje države u državi u koju dolazi”.

U Berlinu su ga nazivali i “okupacionim komesarom” zbog stila kojim nastupa. Kad je reč o Kosovu, zasad je Grenel oprezan i neobično diplomatičan. Njegova uloga neminovno ljude podseća na čuvenog Ričarda Holbruka, specijalnog izaslanika za balkansku krizu na vrhuncu građanskog rata.

Vruć krompir koji mu je pao u ruke pokazuje i da dosadašnji izaslanik Metju Palmer nije uspeo za sedam godina da uradi ama baš ništa, te da u Vašingtonu gube strpljenje te taj meki pristup zamenjuju odlučnijim, da ne kažemo silovitijim.