Okupili omladinu

0

 

Srpsko kulturno-umetničko društvo "Branko Radičević" iz Lugana je prošlog vikenda organizovalo zabavu u sali "Kapanone" koja je dobila puno pohvala sa raznih strana, pa su domaćini s razlogom bili ponosni na taj uspeh. Ovo zemljačko druženje je po opštem mišljenju ispunilo sva očekivanja aktivista iz Lugana kada je reč o umetničkom programu, organizaciji i poseti velikog broja gostiju. Pohodili su ih te subotnje večeri članovi Srpskog kulturnog društva "Sveti Sava" iz Belincone koje ima svoju folklornu sekciju, kao i domaćini iz Lugana.

Tradicija

Otac Đorđe, srpski pravoslavni sveštenik u kantonu Tićino, izrazio je u svom govoru oduševljenje zbog masovne posete, a kao posebnu draž ovakvog zemljačkog okupljanja istakao prisustvo velikog broja mladih te večeri. Pohvalio je i rad društva "Branko Radičević" na očuvanju naše kulture i tradicije.

Po običaju, zabavu su otvorili folkloraši, a čast da prvi izađu pred publiku imali su igrači iz Belincone. Puna dva sata folklora protekla su u dokazivanju mlađanih igrača, dugim aplauzima namenjenim prelepim koreografijama gostiju i domaćina, a vladao je opšti utisak da ovo komšijsko nadigravanje ima nerešen ishod jer su svi bili dobri.

Na ovoj zabavi su članovi folklora SKUD "Branko Radičević" prvi put pred svojom publikom odigrali pobedničku koreografiju "Vladičin Han" sa kojom su u maju mesecu ove godine osvojili zlatnu plaketu i prvu nagradu publike na Dečjoj smotri folklora u Bronšhofenu. I tamo i kod kuće su svojom igrom izmamili ovacije.

Dočekali zoru

Posle folklora i govora, hitro je nastavljeno narodno veselje uz pesmu i igru, pa je sve to potrajalo do sitnih sati.

Posle kulturno-umetničkog programa, prisutnima su se obratili predsednik kluba domaćina Slava Ilić, a potom sveštenik Đorđe, kao i gosti večeri sveštenik Mihai Mesešan i vladika Irinej iz Rumunije koji je bio u poseti pravoslavnoj crkvi u Luganu. Sva trojica pravoslavnih sveštenika zajedno su očitali molitvu za pokoj duše našeg nedavno preminulog patrijarha Pavla.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here