commons.wikimedia/Martin Brož
Jahorina

Olimpijski centar Jahorina uz podršku i pomoć Vlade Republike Srpske nastavlja sa novim investicionim projektima – u planu je realizacija pet velikih infrastrukturnih projekata čijom realizacijom će benefite imati svi građani Istočnog Sarajeva.

– Ovo je težak period za ekonomiju, neizvesnost je promenila standard naših života, a ovim investicijama i podrškom Vlade, daćemo sigurnost privredi i građanima čitavog regiona. Izuzetno sam zahvalan članu predsedništva Bosne i Hercegovine, gospodinu Miloradu Dodiku i premijeru Vlade Republike Srpske gospodinu Radovanu Viškoviću od kojih imamo veliko razumevanje i podršku. Direktno od Olimpijskog centra Jahorina zavisi opstanak smeštajnih objekata kapaciteta 5.000 ležajeva kao i egzistencija 2.000 zaposlenih i njihovih porodica. Novim projektima i ulaganjima na Jahorini stvaraju se povoljniji uslovi za razvoj turizma cele sarajevsko-romanijske regije – rekao je direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić.

Konkretno, u planu je izgradnja četvorosedne žičare, ski staze sa sistemom osnežavanja, pokretne trake i prodajnog mesta na lokalitetu Vikend naselja sa ciljem uspostavljanja sadržajne prostorne celine. Razvijanje “trnovske” strane Jahorine značajno je zbog funkcionalnog zaokruženja jedinstvene ponude Olimpijskog centra.

Potom, izgradnja četvorosedne žičare Rajska dolina sa prodajnim mjestom i dve ski staze uz trasu žičare kapaciteta 2.400 skijaša po satu. Kako bismo modernizovali ponudu na najadekvatniji način u planu je demontaža lifta Željo i izgradnja novog četvoroseda sa pripadajućim ski stazama i osnežavanjem, kao i proširenje već postojećih ski staza na pomenutoj lokaciji. Cilj ove investicije je uravnoteženje kapaciteta skijališta i razvoj “gornjeg” dela.

Najveći i najzahtevniji projekat će svakako biti izgradnja Gondole Jahorina – Pale dužine 7.500 m, kapaciteta 3.000 skijaša po satu sa ciljem povezivanja gradskog centra Pala sa planinom što predstavlja novi vid transporta. Izborom pravih projekata najveće benefite će imati građani Pala, jer će Gondola direktno povezati Pale i Jahorinu. Uz transport moguće će biti i panoramsko razgledanje netaknute prirode i atraktivnih planinskih predela. Izgradnja ove Gondole će privući veliki broj investitora na same Pale.

U planu je i izgradnja hale Centar koja obuhvata izgradnju sportske dvorane, kancelarija OC Jahorina, teretane, saune, garaže, poslovnih prostora, velikog marketa, dečije igraonice, prodavnica za sportsku opremu i drugo. U planu je da se u okviru hale izgrade sale za konferencije, izložbe, turistički info centar, skladišni prostor kao i dvorana za organizaciju velikih manifestacija i koncerata što će u mnogome olakšati fukcionisanje na planini. Cilj je da se koncerti i pripreme vrhunskih sportista održavaju upravo u ovoj hali.

Poslednji projekat podrazumeva izgradnju ski centra Igrišta. Obuhvatajući potpunu rekonstrukciju nekadašnjeg ski centra Igrišta kod Vlasenice izgradnjom ski liftova, tehničke baze, uređenjem ski staza, i izgradnju zimsko-letnjeg zabavnog parka. Uz realizaciju svega planiranog, Igrišta zapošljavaju 50-ak radnika i postaju atraktivno mesto za odmor kako u letnjem tako i u zimskom periodu i omogućavaju razvoj istočnog dela Republike Srpske.

Zahvaljujući dobrim odlukama i pametnim investicijama od strane Olimpijskog centra Jahorina i Vlade RS, investitori su se vratili na Jahorinu. Trenutno je u toku izgradnja tri velika smeštajna kompleksa što takođe značajno doprinosi razvoju ove planine.

– Očekuje nas dosta posla i ozbiljnih infrastrukturnih radova, a stručni tim naših zaposlenih će, kao i do sada, predano raditi u cilju realizacije ovih istorijskih projekata. Nakon realizacije ovih projekata, Jahorina će biti, ne samo lider u regionu, već čitave jugoistočne Evrope – dodao je Ljevnaić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here