EPA/Alessandro di Meo
Oliver Stoun

Sjedinjene Američke Države su odgovorne za raspirivanje sukoba u Donbasu, smatra proslavljeni reditelj Oliver Stoun u intervjuu listu Politika na filmskom festivalu RSIFF. On je dodao da su SAD stručnjak za osudu svake zemlje, dok Vašington krši sva pravila kada želi.

Napominjući da ne želi da ulazi u širu priču oko događaja u Ukrajini i Donbasu, jer, kako je rekao, “taj slučaj nije nimalo jednostavan”, Stoun se zapitao ko je sve to izazvao.

– Šta se tamo u Donbasu događalo od 2014. i koliko se ljudi odande iselilo jer su Sjedinjene Države teško naoružavale ukrajinsku vojsku. Od 2014. godine Ukrajina nije više bila neutralna, bila je protiv Rusa i to je ono što je poremetilo ravnotežu vojne opreme i otuda dolazi rat. Kao i sve, svaki rat ima uzrok i posledicu – kazao je Stoun.

SAD su “stručnjak za osudu svake zemlje”, dok Vašington krši sva pravila kada želi, ističe proslavljeni reditelj.

– Pitaju me za slučaj Kašogi i to jeste bilo okrutno, ali mislim da je svakako jedan od najgorih slučajeva baš slučaj Asanž i njegovo mrcvarenje. Svi su rekli da treba pustiti Asanža, a SAD istrajava na svojoj osveti. Pa ko smo mi da upiremo prstom u bilo koga? Govorimo Rusima šta da rade. Mislim, smešno je s obzirom na to šta smo mi uradili – konstatuje on.

Stoun smatra da Bajdenova administracija brzo tone.

– Pogrešio sam što sam glasao za tog čoveka. Zaista sam mislio da je sve stariji i da će biti zreliji i manje ratoboran, jer je njegova biografija užasno ratoborna – izjavio je i dodao da je aktuelni američki predsednik Džozef Bajden uvek podržavao ratove u kojima su Amerikanci išli do kraja.

– Uvek je bio na strani države. Uvek je podržavao vojne ratove u kojima je Amerikanac bio u svemu do kraja. Obama je napravio ogromnu grešku što ga je izabrao, toliko je bio uplašen da ne uvredi establišment da je morao da odabere najboljeg iz establišmenta. Najstarijeg dedu, a deda je ispao veoma opasan i sada viče: “Hajde da ubijemo Ruse, sada je naša šansa” – rekao je u intervjuu za Politiku proslavljeni reditelj.

Danas bi, umesto za republikance ili demokrate, glasao za “treću stranu”; s obzirom da, kako navodi, i republikanci, i demokrate “funkcionišu isto i isti novac ulažu u vojnu industriju”, a pojavu treće strane vidi kao jedinu nadu za Ameriku.

Trostruki dobitnik Oskara intervju je dao u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, gde je predsednik žirija međunarodnog filmskog festivala RSIFF.

5 COMMENTS

  1. svaka cast stoun.sve se to zna odavno samo pojedinci se ohrabre pa javno iznesu americku istinu dok evropski zvanicnici slijepo nasjedaju americkim planovima a narod placa troskove besmislenih ratova,.

  2. E da je više Amerikanaca kao što je Stoun…onda SAD ne bi proustile šansu da posle hladnog rata, kada su postale najjača sila sveta, stvore miroljubivu planetu uz poštovanje svih različitosti naroda… ne, SAD su se pretvorile u lošeg policajca koji je planirao da uvede harač, pa kad nije mogao milom, primenio je silu da bi oteo prirodna bogatstva drugih naroda… i tako su SAD od običnog lopova postale ubice…sada ih prezire i osudjuje 86% sveta…a pošto taj brod postepeno tone, već ga napuštaju i pacovi…

  3. “Oliver Stoun: SAD govore Rusima šta da rade – smešno je.”
    Pa sta sto govore. Ne mogu nista drugo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here