Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Divlji grad koji je prošle nedelje opustošio voćnjake u dolini Goulburn srušio je moral uzgajivača u regionu, izveštava organizacija Voćari Viktorije.

Bio je to treći grad koji je ove sezone značajno oštetio voće. Procenjuje se da će gubici dostići 100 miliona dolara.

Menadžer organizacije, Majkl Kresera, kaže da je oluja u petak bilo slična onoj koja je pogodila voćnjake nekoliko dana pre Božića prošle godine.

– Voćarima kojima je tom prilikom nešto i ostalo, sada su uništeni u potpunosti – istakao je Kresera.

Većina farmera je stigla da obere kruške, međutim, voćnjaci sa jabukama su teško pogođeni.

Prema Kreserovim rečima, moral voćara nikada nije bio na nižem nivou, jer je divlje vreme već uništilo oko 200.000 kontejnera voća iz regiona, u vrednosti od 80 miliona dolara.

Kreser je istakao da bi troškovi, nevremena od petka, mogli da budu šteta od dodatnih 40 miliona dolara, kao i da su neki uzgajivači izgubili potpuno prihod za ovu godinu.

– Kada imate grad kasno u sezoni, već ste potrošili mnogo novca da uzgojite ovosezonski usev, tako da sve što ste potrošili je izgubljeno. Nećete imati prihod da to nadoknadite – naglasio Kreser.

Prema njegovim rečima, voćari su obavestili da je nevreme u petak ličilo na mini tornado ili mini ciklon. Vetar je bio toliko jak da je čupao drveće, a veliki grad je oštetio i mreže koje su bile postavljene da čuvaju voćke.

U ovom trenutku, organizacija Voćari Viktorije lobira za veću finansijsku podršku uzgajivačima, uključujući povlašćene zajmove od milion dolara.

– Kapital za poslovanje u narednih 18 meseci biće od ključnog značaja – istakao je Kreser.

Gradonačelnik veća Šepartona, Šejn Sali, kaže da su njegove misli s uzgajivačima u regionu i da će mu poljoprivredna industrija uvek biti na prvom mestu u razgovorima sa državnim i saveznim vladama.

Kuće u mraku

Državna služba za vanredne situacije odgovorila je na 90 zahteva za pomoć u okolini Tature i Šepartona nakon oluje, koja je dovela do opsežnog nestanka struje.

Tako je, prema rečima portparola Paukora, bez struje ostalo 9.000 domova u dolini Goulburn.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here